Preko 83 miliona profila na Facebooku lažno

Lažni nalozi predstavljaju mješavinu nevinog i zlonamjernog ponašanja i Facebook ih je podijelio u tri kategorije: duplikati, pogrešno razvrstani i "nepoželjni"
3 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2012. 13:45h

Na društvenoj mreži Facebook postoji 83 miliona lažnih korisničkih profila, javila je američka televizijska mreža CNN.

Prema podacima koje je objavila ta društvena mreža, 8,7 odsto od njenih 955 miliona mjesečno aktivnih korisnika širom svijeta zaparavo su lažni nalozi i duplikati.

"Na Facebooku smo veoma posvećeni pronalaženju i ukidanju lažnih naloga", rekao je glavni zvaničnik za sigurnost te društvene mreže Džo Salivan CNN-u i dodao da je "cijela platforma Facebooka zasnovana na ljudima koji koriste svoj pravi identitet".

Lažni nalozi predstavljaju mješavinu nevinog i zlonamjernog ponašanja i Facebook ih je podijelio u tri kategorije: duplikati, pogrešno razvrstani i "nepoželjni", prenosi radio Slobodna Evropa.

Najbrojniji su duplikati - koji čine 4,8 odsto (45,8 miliona) ukupnog broja korisnika Facebooka. Prema uslovima korišćenja, korisnici ne mogu imati više od jednog ličnog profila ili napraviti profil u ime druge osobe.

Roditelji koji otvore nalog maloj djeci krše dva pravila, budući da osobe mlađe od 13 godina ne smiju da imaju profil.

U pogrešno razvrstane spadaju lični profili koje korisnici otvaraju za kompanije, grupe ili kućne ljubimce.

Takvi profili, kojih ima 22,9 miliona dozvoljeni su na Facebooku ali moraju da budu otvoreni kao stranice.

Treća grupa je najmanja i čini tek 1,5 odsto svih aktivinih naloga - ali i stvara najviše problema.

Postoji 14,3 miliona nepoželjnih naloga za koje Facebook vjeruje da su naročito otvoreni iz razloga koji krše pravila ponašanja, na primjer, zbog takozvanog spamovanja - zasipanja besmislenim ili reklamnim porukama.

Bonus video: