Od srijede slobodna registracija .срб internet domena

Ćirilički nacionalni domen Srbije .srb je jedini internet domen na svijetu u kome se sve adrese sajtova pišu onako kako se i izgovaraju
7 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2012. 10:18h

Slobodno registrovanje ćiriličkog internet domena .срб počeće od sjutra u podne, najavio je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Pravo registracije će imati svi, bez obzira na to da li već imaju registrovan .rs domen ili ne. Cijena godišnje registracije .srb domena iznosiće 500 dinara, dok će cijena naziva u okviru poddomena (.pr.srb, .org.srb, .obr.srb i .od.srb) biti 250 dinara.

U saopštenju se dodaje da ovo nisu cijene za krajnje korisnike .srb domena, već cijene koje RNIDS naplaćuje ovlašćenim registrima. Za one korisnike .rs domena koji do 1. avgusta nisu iskoristili priliku da registruju neki od ponuđenih .srb domena po povlašćenoj cijeni, ostaje mogućnost da do 1. novembra izaberu i registruju neki drugi trenutno slobodan .srb domen, i dalje po povlašćenoj cijeni.

Dobar prijem u dijaspori

Internet adrese na ćirilici naišle su na dobar prijem u srpskoj dijaspori. Sada je moguće da svoje ime i prezime, porodično prezime ili nadimak, naziv organizacije ili kompanije, ili bilo koji drugi pojam koji ih podsjeća i povezuje sa rodnim krajem i Srbijom, registruju kao internet domen na ćirilici, sa .srb na kraju.

Posebno zanimljivi za registraciju biće i pojedini nazivi . srb domena koji su bili rezervisani za potrebe državne uprave, a za koje će 28. jula biti ukinuta rezervacija.

Ćirilički nacionalni domen Srbije .srb je jedini internet domen na svijetu u kome se sve adrese sajtova pišu onako kako se i izgovaraju, a ubuduće će biti korišćen uporedo sa postojećim .rs nacionalnim domenom.

Registracija naziva .srb domena za krajnje korisnike (registrante) obavlja se preko ovlašćenih registara (najčešće su to internet provajderi) koji posjeduju ovlašćenje RNIDS-a, a njihov spisak je na adresi www.rnids.rs/registri.

Bonus video: