Vujović: OEBS-ova ekspertiza još jedan dokaz da se RTCG nalazi pod političkim uticajem vlasti

"U vlasti su svjesni da im koncept partijskog davljenja Javnog servisa dugoročno ne može proći, i da u tom smislu redovno dobijaju rezolutne poruke sa najvažnijih medjunarodnih adresa"
51 pregleda 3 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Savo Prelević
Ivan Vujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2018. 14:12h

Ekspertiza stručnjaka OEBS o stanju u RTCG i potrebi njenog upravljačkog restrukturiranja je još jedna međunarodna verifikacija činjenice da se Javni servis nalazi pod direktnim političkim uticajem vlasti, ocijenio je Ivan Vujović, član Predsjedništva SDP Crne Gore.

"Poznati su stavovi naših EU partnera o karakteru nedavne političke sječe članova Savjeta RTCG i Agencije za elektronske medije i generalne direktorke RTCG. Ova i slične nezakonite partijske operacije su i ključni razlog zbog čega Crna Gora u oblasti slobode medija bilježi u kontinuitetu negativne rezultate, što potvrdjuju svi izvještaji EU. Naravno, crnogorskoj vlasti je mnogo važnije da ima partijsku kontrolu nad RTCG od međunarodnog blamiranja sa kojim je suočena zbog ovakvog antievropskog djelovanja. I posljednji primjer, kada su poslanici Evropskog parlamenta na sjednici POSP-a prihvatili amandman predsjednika SDP Ranka Krivokapića o političkim smjenama u javnom servisu je ogolio pravu prirodu vlasti čiji predstavnici su naravno i tom prilikom stali u odbranu antievropskog udara na RTCG", navodi Vujović.

Dodaje da sada "komično izgledaju reakcije partijskih vojnika u Vladi i van Vlade na nalaze OEBS eksperata, kojima navodno brane princip depolitizovog Javnog servisa".

"U vlasti su svjesni da im koncept partijskog davljenja Javnog servisa dugoročno ne može proći, i da u tom smislu redovno dobijaju rezolutne poruke sa najvažnijih međunarodnih adresa. Zbog toga razumijemo nervozu zbog nagoviještenih promjena u ovoj oblasti. SDP pitanje medijskih sloboda i posebno pozicije Javnog servisa doživljava kao jedno od najvažnijih tokom rada na reformi izbornog i drugog zakonodavstva. Potpuno je jasno da niko neće pristati na situaciju da Javnim servisom upravljaju funkcioneri DPS iz Savjeta ove kuće. Promjene u ovoj oblasti su neophodan uslov za fer izbore, a SDP očekuje podršku medjunarodnih partnera da umjesto partijski kontrolisanog dobijemo istinski Javni servis", zaključuje Vujović.

Bonus video: