Prva Olimpijada na društvenim mrežama i pametnim telefonima

Od igara u Pekingu, 2008. godine do danas naglo se povećao broj korisnika Facebooka i Twittera... ovo su prve igre koje imaju apsolutno pokriće na društvenim mrežama
68 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 20:01h

Olimpijske igre nikada nisu bile tehološki, medijski i društveno bolje pokrivene i opremljenije od ovogodišnjih igara u Londonu. Osim velike organizacione, tehničke, tehnološke i sigurnosne mašinerije, ove godine naglasak je stavljen i na društvenu stranu.

Ove olimpijske igre mogli bismo nazvati "prvim Olimpijskim igrama popraćenim društvenim mrežama" kao i "prvim Olimpijskim igrama popraćenim aplikacijama za pametne telefone", piše Zimo.

Nikada u istoriji Igara, medijska i društvena pažnja nije bila više usmjerena na olimpijske igre.

Od igara u Pekingu, 2008. godine do danas naglo se povećao broj korisnika Facebooka i Twittera pa je tako ove godine NBC kao službeni medijski partner igara, snage udružio s Twitterom po čemu su ovo prve takve igre koje imaju apsolutno pokriće na društvenim mrežama. Ukoliko još ne pratite, možete to učiniti na njihovom službenom twitter profilu @London2012 na kojem imate navedene sve ostale sportove koje možete zasebno pratiti.

Isto tako, tokom igara, londonsko oko će svijetliti u bojama raspoloženja igara. Tako će žuta svjetliti za pozitivno, ljubičasta za negativno, a zelena boja za ravnodušno raspoloženje Britanaca.

Osim Twittera, Olimpijske igre London 2012 možete pratiti na Facebooku i YouTubeu.

Ukoliko se nalazite u Londonu za vrijeme igara, korisna informacija će vam biti da je u cijelom Londonu otvoren besplatan WiFi kanal pa je tako London ovih dana ujedno i najveći HotSpot na svijetu.

Takođe, za lakše praćenje rezultata napravljene su službene aplikacije za pametne telefone pa ukoliko želite možete da ih preuzmete za svoj iOS, Android, Windows Phone i BlackBerry uređaj, a za sve ostale tu je mobilna stranica.

Iako je najavljena mogućnost kupovine karata za javni prijevoz NFC tehnologijom, organizatori su zajedno sa TfL-om (Transport for London) objavili kako ta mogućnost ipak ne bude dostupna tokom igara, odnosno da veoma mala količina autobusa bude opremljena tom tehnologijom.

Kako bi baš svi našli svoju zanimaciju tokom igara, organizatori su osmislili zanimljivu igru u kojoj možete kreirati svoje maskote igara u Londonu i igrati olimpijske sportove pa ako imate djecu, obavezno im dajte da ovo isprobaju.

Kako bi cjelokupne igre prošle mirno, svi medijski partneri dobili pristup sadržaju, sve TV kuće mogle prikazivati prenos igara, organizatori su se udružili sa kompanijom AtoS koja je svjetska IT kompanija zadužena za cjelokupnu IT infrastrukturu za vrijeme igara, a već imaju iskustva s ranijih igara.

Tako su za potrebe Londonskih olimpijskih igara sagradili ogroman IT centar (TOC) koji sadrži više od 10.000 računara, servera, mrežnih i sigurnosnih uređaja koji su raspoređeni po više od 90 lokacija.

Galerija

Bonus video: