Novi Zeland se efikasno bori protiv piraterije: Udari po džepu

Stopa softverske piraterije u Crnoj Gori, prema podacima Biznis softver alijanse (BSA), iznosi 79 odsto
134 pregleda 4 komentar(a)
softverska piraterija, piraterija, Foto: Shutterstock.com
softverska piraterija, piraterija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.07.2012. 17:43h

Borba protiv internet piraterije traje godinama, ali većina zabrana koje su filmska i muzička industrija preduzele kako bi spriječile ilegalno skidanje sadržaja do sada nije donijela željene rezultate.

Na Novom Zelandu su, sudeći prema objavama BBC-ja, pronašli (djelimično) efikasan način za borbu protiv piraterije u primjeni 'three strikes' pravila: kada korisnik bude uhvaćen u skidanju muzike i filmova na internetu, pošalje mu se pismo upozorenja o ilegalnom preuzimanju sadržaja, uz navode da je u pitanju djelo koje je kažnjivo, ako korisnik nastavi sa preuzimanjem sadržaja i dobije tri takve opomene, može da bude kažnjen novčanom kaznom i do 15.000 novozelandskih dolara.

Softverska piraterija i dalje velik problem Crne Gore >>>

Od početka primjene ovog pravila količina internet piraterije je svedena na pola, a iz organizacije muzičkih radnika u toj zemlji (Rianz – The Recording Industry Association of New Zealand) kažu da je do sada poslato više od 2.700 pisama u kojima korisnike upozoravaju na preuzimanje piratskog sadržaja. Navode da je mali broj njih do sada dobio i treću opomenu, pa se nijedan korisnik nije pojavio pred tzv. "copyright tribunalom" koji bi trebalo da im odredi kaznu, piše Dnevnik.hr.

Nakon početnog smanjenog nivoa piraterije, prvog mjeseca nakon uvođenja 'three strikes' pravila broj pregleda piratskih filmova (iz top 200 najgledanijih) smanjen je 110.000 na 50.000, ali nakon toga stepen piraterije više nije smanjivan, pa i dalje oko 40 odsto internet korisnika na Novom Zelandu skida piratski sadržaj.

Iz Rianza zato u budućnosti žele da povećaju broj pisanih opomena koje šalju korisnicima što bi moglo da dodatno utiče na smanjenje piraterije, ali prije toga zahtijevaju da se smanji naknada koju moraju da daju operaterima za slanje pismenih opomena koja trenutno iznosi čak 25 dolara.

BBC navodi da mjere koje Velika Britanija sprovodi u borbi protiv piraterije uključuju blokadu pristupa Pirate Bayju te da je i u toj zemlji donesen zakon koji uključuje 'three strikes' pravilo i omogućava slanje pisama upozorenja korisnicima za koje se sumnja da skidaju ilegalan sadržaj, ali je njegova primjena odložena za 2014. godinu.

Na primjeru Novog Zelanda vidljivo je da, iako je jasno da se piraterija ne može zaustaviti, prijetnja slanjem opomena i visokim novčanim kaznama ipak može uticati na smanjenje stepena piraterije i ilegalno skidanje muzike i filmova.

Prema podacima objavljenim u maju, stopa softverske piraterije u Crnoj Gori, prema podacima Biznis softver alijanse (BSA), iznosila je 79 odsto, i, iako bilježi trend pada, i dalje je najveća u regionu.

Bonus video: