Ukradeno više od 400.000 Yahoo lozinki

Kompanija Yahoo se izvinila korisnicima zbog propusta, ali u zvaničnom saopštenju dodaju kako je manje od pet odsto ukradenih lozinki imalo valjan oblik
0 komentar(a)
lozinka, Foto: Gfi.com
lozinka, Foto: Gfi.com
Ažurirano: 13.07.2012. 15:47h

Internet portal Yahoo je potvrdio krađu lozinki, a kompanija je objavila i pokretanje interne istrage vezane za taj slučaj, prenio je francuski dnevnik Le Monde.

Propust u jednom od poddomena Yahoo Voicea, usluge za veb telefoniju Internet kompanije Yahoo je, kako se pretpostavlja, omogućio hakerima da dođu u posjed 453.000 identifikacija za konekciju.

Konačan ishod bi moglo da bude upozoravanje Yahooa na bezbjednost podataka.

Identifikacije su objavljene na veb sajtu "D33D Company".

"Pod-domen i osjetljivi parametri nisu objavljeni kako bi se izbjegla dodatna šteta", saopštili su hakeri i istakli da je cilj bio da se Yahoo upozori na nedovoljnu bezbjednost njegove usluge.

Kompanija Yahoo se izvinila korisnicima zbog propusta, ali u zvaničnom saopštenju dodaju kako je manje od pet odsto ukradenih lozinki imalo valjan oblik.

Oblik lozinke 123.456 je korišten kod 1.666 naloga, dok je lozinku password imalo 780 korisnika. Ostale lozinke koj su najčešće ime, među kojima su Maggie i Michael, kao i lozinka oblika kombinacije broejva 123.123. Najčešža dužina lozinke je sedam karaktera.

U kompaniji preporučuju korisnicima da promijene svoje lozinke i upoznaju se sa savjetima za bezbjednost na kompanijskoj stranici security.yahoo.com.

Bonus video: