Nestručno rukovanje pametnim telefonom - visoki računi

"Dešava se da korisnici takozvanih 'pametnih' telefona mimo svoje želje ostvaruju konekciju na internet i zbog toga budu i tarifirani", kažu u CT
203 pregleda 13 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.07.2012. 14:24h

Slučaj Podgoričanina Ninoslava Markovića, koji je nevješto korišćenje novog skupog telefona platio paprenim računom, višestruko većim od uobičajenog, mogao bi poslužiti kao nauk mnogima da prije uključivanja skupe spravice i šaranja kažiprstom po ekranu dobro prouče upustvo za upotrebu.

Marković je, kao dugogodišnji korisnik usluga Crnogorskog Telekoma nedavno, prilikom produžetka ugovora, od operatera dobio novi “Sony ericsson”.

“Nije mi rečeno da telefon ima mogućnost pozadinskog apdejtovanja odnosno, ako se drugačije ne podesi, da sam može da se kači na internet i dopunjava programe koje telefon već ima. Zbog toga mi je dio telefonskog računa koji se odnosi na interent u maju bio 15 puta veći od uobičajenog”, kaže Marković.

Pokušao je da potraži objašnjenje u Telekomu ali, kako on tvrdi ni ljudi na šalteru nijesu znali da to podese.

Neželjenu potrošnju izazivaju automatska ažuriranja (update) različitih programa i aplikacija, kao i korišćenje e-maila i programa za komunikaciju u realnom vremenu

U Crnogorskom Telekomu kažu da se “dešava da korisnici takozvanih 'pametnih' telefona mimo svoje želje ostvaruju konekciju na internet i zbog toga budu i tarifirani.

"Neželjenu potrošnju izazivaju automatska ažuriranja (update) različitih programa i aplikacija, kao i korišćenje e-maila i programa za komunikaciju u realnom vremenu (Facebook, MSN, Yahoo, My Space …). Korisnik pri kupovini ovakvih telefona dobija u šopu vodič za bezbjednu upotrebu interneta na mobilnim telefonima. Riječ je o brošuri u kojoj je detaljno objašnjena opasnost od neželjene internet potrošnje i na koji način korisnici treba da podese svoje telefone, kako bi izbjegli taj problem”, piše u odgovoru CT na pitanje “Vijesti”.

Tvrde da su u brošuri detaljno i slikovito objašnjeni postupci podešavanja kod Ajfona /iPhone/ 3G/4G, Blekberi /BlackBerry/ uređaja, kao i telefona sa operativnim sistemom Android, kako bi se spriječio neželjeni internet saobraćaj.

“Osim u štampanoj formi, ista brošura je u PDF formatu dostupna već duže od sedam mjeseci i na sajtu www.telekom.me. U cilju što bolje bolje informisanosti o toj pojavi, korisnicima su takođe, u više navrata slate sms-poruke upozorenja. Sadržaj poruke je: Držite troškove pod kontrolom, spriječite da vaš telefon proizvede neželjeni internet saobraćaj u romingu”, kažu u Crnogorskom Telekomu.

PROČITAJTE JOŠ:

Stijovići za dan potrošili 225 eura surfujući netom na telefonu >>>

Građani se najviše žale na mobilne operatere >>>

Penzioner tužio Telekom: Računi se gomilaju, aparat kupi prašinu >>>

Bonus video: