Kakav bi bio internet da ne postoje Google, YouTube, Gmail...?

Tom Henderson je pokušao da prestane da koristi Google i njegove servise iz straha za privatnost. Drugi smatraju da u digitalnom dobu nema mjesta privatnosti
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 16:31h

Da li možete da zamislite vrijeme provedeno na internetu bez Google servisa?

Tom Henderson je početkom godine odlučio da neće koristiti ništa od Googleovih servisa. Tom je izvršni direktor američke tehnološke kompanije, u Indijani - dakle, neko kome su svakodnevno potrebni informatički alati, piše BBC.

Kada je Google ranije ove godine najavio drugačiji ugovor o privatnosti koji podrazumijeva prikupljanje svih podataka korisnika sa odvojenih računara u jedan, Tom je riješio da ne pruži šansu Googleu da njegove podatke i navike o načinu kako koristi internet ima kao na dlanu i riješio da nađe alternativu za Google i njegove servise (YouTube, Gmail, Blogger...).

I uspio je... On već četiri mjeseca ne koristi nijedan Google proizvod i o tome je napisao manifest "Kako sam se razišao od Googlea".

Za snalaženje u prostoru koristi MapQuest, umjesto Googleovog pretraživača koristi Duck Duck Go, nedostaje mu YouTube, ali se snalazi sa Vimeom.

Postavio je i blokade koje sprečavaju Google da prati njegovo pretraživanje neta.

U kompaniji Google su više puta naglasili da podatke korisnika prikupljaju samo u cilju jednostavnijeg i kvalitetnijeg prilagođavanja sadržaja svakom od njih.

Od 1. marta stupa na snagu nova Google-ova Politika privatnosti >>>

"Mi ne prodajemo lične podatke naših korisnika, jednostavnoto nije naša politika poslovanja", naveli su u jednom od službenih blogova.

Tom Henderson nije bio zadovoljan uslovima korištenja Google servisa i nije želio da misli o tome da li će i koja količina informacija o njemu stići u pogrešne ruke.

I tako je počeo da živi svoj život bez Googlea.

Tom Henderson nije bio zadovoljan uslovima korištenja Google servisa i nije želio da misli o tome da li će i koja količina informacija o njemu stići u pogrešne ruke

"Nakon mjesec dana, za mene je to izgledalo kao nemoguća misija", kaže za BBC Bendžamin Elis, tehnolog iz Surija.

On je 2009. pokušao da se odrekne Googlea, jer mu se činilo da je njegov "odnos" sa Googleom otišao mnogo dalje od gledanja video sadržaja na YouTube mreži i pretraživanja weba.

Google "kolačići" su ukazivali na web lokacije koje je Elis posjećivao, a onda su mu, zahvaljujući njima i tome što takve alata koristi Google AdSense, isporučivan i oglasi prilagođšeni njegovim navikama.

Ellis se vratio Googleovim proizvodima, ali je postao oprezniji kada su postavke privatnosti na Google Chrome u pitaju. Osim toga, pazi kojem programu daje lične podatke.

Google manijak

Džo Vilkoks urednik BetaNews.com je 2011. pokušao d aizbjegne Google na najmanje nedjelju dana.

Umjesto toga, otišao je u drugu krajnost.

"Sad sam Google monstrum", kaže on.

Vilkoks kaže da je Google učinio mnogo u pogledu inovativnosti.

"Oni neprestano poboljšavaju svoje usluge", dodaje on.

Vilkoksu ne smeta to što Google prikuplja podatke svakog korisnika.

"Nema dokaza da oni zloupotrebljavaju nečiju privatnost", tvrdi Vilkoks.

U digitalno doba, navodi on, vrlo je malo prostora za privatnost. Imajući to na umu, Vilkoks kaže da će se, kada je njegova privatnost u pitanju, radije prepustiti velikom i mnoćnom Googleu, nego manje poznatim kompanijama.

Bonus video: