Samsung Galaxy Nexux ponovo u SAD, Apple ne odustaje: Kradu nas

Apple je svojoj tužbi tvrdio da je Samsung zloupotrijebio njegov patent koji se odnosi na korisnički interfejs, pretraživanje i zadavanje glasovnih komandi
4 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 15:39h

Samo desetak dana nakon što je Okružni sud u San Hozeu u Kaliforniji donio odluku o preliminarnoj zabrani prodaje Samsungovog pametnog telefona Galaxy Nexus u SAD, došlo je do preokreta.

Apelacioni sud je uvažio žalbu Samsunga i stavio van snage odluku Okružnog suda. Appleu je ostavljen rok do četvrtka da reaguje na najnoviju presudu u patentnom sporu koji već duže vrijeme vodi sa Samsungom.

Apple je svojoj tužbi tvrdio da je Samsung zloupotrijebio njegov patent 8.086.604 koji se odnosi na korisnički interfejs, pretraživanje i zadavanje glasovnih komandi, što je Okružni sud uvažio. Sada nakon najnovije odluke, Samsung može da prodaje svoj Galaxy Nexus u SAD, ali prema mišljenju analitičara, kompanija mora da vodi računa da zabrana prodaje može biti vraćena u roku od nekoliko dana, ukoliko se Apple bude žalio na najnoviju presudu, i ta žalba bude uvažena.

Mnogo veću opasnost po kompaniju Samsung predstavlja činjenica da i drugi njeni pametni telefoni imaju slične funkcije kao Galaxy Nexus, za koje Apple tvrdi da zloupotrebljavaju njegove patente.

To znači da se na slučaju Nexusa rješava i sudbina drugih Samsungovih telefona, jer bi i oni, a pre svijega najnoviji model Galaxy S III, mogli doći pod udar Appleovih tužbi koje bi se pozivale na zloupotrebu istog patenta, piše Mikro.

U kompaniji Apple nisu željeli da komentarišu presudu, ali su ponovili svoj stav u vezi sa dizajnom proizvoda južnokorejske kompanije, prenosi Rojters.

"Nije slučajno da Samsungovi novi proizvodi izgledaju kao iPhone i iPad - od oblika uređaja, korisničkog interfejsa, čak je i ambalaža ista", navode u kompaniji.

"Ova vrsta očiglednog kopiranja nije u redu, i to smo rekli više puta ranije. Moramo da zaštitimo Appleovo intelektualno vlasništvo kada kompanije kradu naše ideje"

Bonus video: