Na Facebooku sada i ikone za gej brakove

Promjena se dogodila pred vjenčanje Krisa Hjuza, koji je sa Markom Zukerbergom zapravo i razvio tu društvenu mrežu, a koji se vjenčao svojim partnerom Šonom Eldridžom
13 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 11:14h

Facebook je uveo nove ikonice kojima će gej parovi moći da objave da su u braku. Ova promjena se dogodila neposredno pred vjenčanje Krisa Hjuza, koji je sa Markom Zukerbergom zapravo i razvio tu društvenu mrežu, a koji se vjenčao svojim partnerom Šonom Eldridžom.

Hjuz i Eldridž su tako postali prvi koji su mogli da upotrijebe ikonicu koja je označavala da su u gej braku.

Vjenčanje Hjuza i Eldriža održano je u subotu na njihovom luksuznom posjedu vrijednom pet miliona dolara. Među zvanicama na prijemu bio je i Zukerberg sa svojom suprugom Prisilom.

Od februara prošle godine homoseksualni korisnici Facebooka mogu da izaberu kao status svoje veze "u vanbračnoj zajednici" ili "u zajednici sa životnim partnerom", a od sada će po prvi put moći da navedu da su u braku.

"Uvođenje novih simbola koji bi označavali istopolni brak je još jedan korak naprijed u priznavanju ovakvih parova", istakla je Alison Palmer, iz Gej i lezbijske alijanse.

Bogatstvo Krisa Hjuza procjenjuje se na 700 miliona dolara. Obavljao je dužnost direktora onlajna u Obaminoj predsjedničkoj kampanji 2008. Trenutno je izvršni direktor nove društvene mreže Jumo, koja povezuje pojedince sa svjetskim neprofitnim organizacijama.

Bonus video: