Na jugu Hrvatske otkrivene stotine pravilnih kamenih kugli

"Vrgoračke kugle su fenomen koji je nastao hemijskim obaranjem iz zasićenog vodenog rastvora"
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 09:20h

Jedinstven geološki fenomen zaokuplja pažnju hrvatske i šire javnosti već dvije godine. Riječ je o otkriću pravilnih kamenih kugli za čiji se nastanak pobrinula majka priroda prije oko 100 miliona godina. Pronađene su slučajno, u oktobru 2009. i aprilu 2010. godine, prilikom gradnje autoputa, odnosno iskopavanja tunela nekoliko kilometara udaljenog od Vrgorca prema Pločama na jugu Hrvatske.

O kuglama, kojih je po procjenama pronađeno nekoliko stotina, prvi je počeo da izvještava vrgorački novinar Jure Divić, a potom su se u priču uključili stručnjaci. Njegova vijest o pronalasku neobičnih kugli dovela je u vrgorački kraj brojne naučnike, a pobudila je pažnju i neumornih istraživača istorije i misterija poput bosanskog istraživača dr Semira Osmanagića.

Radnici koji su iskopavali tunel na trasi novog autoputa nisu krili zaprepašćenost kada se iz minirane stijene bukvalno iskotrljalo nekoliko pravilnih kamenih lopti. O prvom slučaju iz 2009. javio je jedan preduzetnik iz Imotskog, ali priča je započela tek u aprilu 2010. kada je Divić, koji je bio jednako iznenađen koliko i mineri, prvi objavio vijest o tom fenomenu.

"Mislio sam u prvi mah da su kugle djelo neke druge, davne civilizacije, možda čak i vanzemaljaca. Nevjerovatno mi je bilo da priroda stvara takve savršene oblike. Fotografisao sam stijene iz kojih izviruju kugle i nakon što sam objavio njihove slike, javilo mi se bar 30 ljudi, među ostalim i Jasenka Sremac, rukovoditeljka Odsjeka geologije zagrebačkog PMF-a, kojoj sam prvo poslao fotografije, a zatim i jedan primjerak", pripovijeda Divić.

Ubrzo je u Vrgorac stigao cijeli tim stručnjaka sa zagrebačkog PMF-a. Posjetili su mjesto na kojem su “izronile” kugle i odnijeli nekoliko radi analize. Nakon detaljnih analiza otkrivena je tajna njihovog sastava i nastanka. Zaključili su da kugle predstavljaju rijedak prirodni fenomen za koji su neophodni posebni uslovi.

Otkrića do kojih su geolozi sa zagrebačkog PMF-a došli višemjesečnim naučnim radom prezentovao je dr Hrvoje Posilović na Kongresu arheologa Hrvatske održanom u oktobru 2010. u Šibeniku.

"Vrgoračke kugle su fenomen koji je nastao hemijskim obaranjem iz zasićenog vodenog rastvora. Nisu jedinstvene, ali ovako lijepo oblikovane i pravilne kugle nisu česte u svijetu. Češće su koncentrične, ali ne sasvim pravilne. Nađene su na teritoriji više država, i to u stijenama različite starosti (na primjer, ima ih u susjednoj Bosni i Hercegovini, Egiptu i sl.). Vrgoračke kugle nađene su u stijenama iz razdoblja krede, što znači da su svakako starije od 65 miliona godina", ističe Jasenka Sremac.

Kugle su nastale kotrljanjem silicijumskih čestica u morskom okruženju, u još neotvrdnutoj stijeni. A onda su se polagano “ugnijezdile” u otvrdnulom kamenom bloku. Vrijeme potrebno za njihov nastanak kugli iznosilo je između 10 i 20 godina, u optimalnim uslovima zasićenog rastvora.

Kugle su nakupine minerala, silikata i karbonata, prečnika su od dva do 30 centimetara, a najčešće su one koje nalikuju malo većim balotama, težine do pet kilograma. Zanimljivo je i da su tvrđe od okolnog kamena, te da kada se dvije brzo dodiruju, izazivaju iskrenje. Riječ je dakle o proizvodima prirode, slučajno izvučenim na površinu.

“Nastanak ovako pravilnih nodula zahtijeva posebne uslove u okruženju. Izuzetno pravilan sferični oblik kamenih kugli ujedno je rijedak primjer matematičkih zakonitosti rasta i samoorganizacije materija u prirodi, gdje je moguće jasno vidjeti i protumačiti principe postanka geoloških oblika”, zaključili su stručnjaci.

Uprkos zaštiti države, dio kugli zaliven je betonom, a na gradilištu tunela u ranjenim kamenim gromadama mogu se vidjeti kako vire na pojedinim mjestima. Vide se i ožiljci na stijeni na mjestima gdje su skinute - dio kugli se doslovno otkotrljao ispadajući iz razbijenog kamena. Takve su odavno odnesene, a nalazište je puno djelova oštećenih i uništenih kugli.

Berislav Dominiković, načelnik opštine Pojezerje, kaže da mnogi ljudi u njegovom kraju kugle posjeduju od ranije. “Za te se kugle zna već dugo. Naravno, nismo znali koliko su značajne, ali ljudima su bile zanimljive.”

U Vrgorcu pak tvrde da niko za kugle nije čuo niti ih je vidio prije nego što su ih otkrili graditelji autoceste.

Tokom gradnje autoputa između Vrgorca i Ploča 2009. i 2010. godine u stijenama su otkrivene brojne kamene lopte koje predstavljaju rijetku prirodnu pojavu

Bonus video: