Britanci imaju mobilnu aplikaciju za cinkaroše

U Digitalnom društvu Njemačke smatraju da nije dobro da se osobe unaprijed osude i nazovu kriminalcima, što će se desiti kada se jednom njihove slike nađu na globalnoj mreži
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2012. 11:19h

Mnoge policije svijeta, kada se za tim ukaže potreba, pomoć traže od građana u otkrivanju zločina. Britanska policija je još prošle godine građanima ponudila aplikaciju "Facewatch ID", koja je najprije bila namijenjena prijavljivanju krivičnog djela. Zahvaljujući aplikaciji, korisnici su mogli da pošalju svoje snimke krađe u trgovini, razbojništva ili drugih krivičnih djela.

Britanska policija je otišla i korak dalje, piše Dojče Vele. Prilikom instalacije aplikacije za pametni telefon, korisnik može da unese i svoj poštanski broj, na osnovu čega policija kasnije, zavisno od mjesta stanovanja, šalje i fotografije osoba koje traži na tom području.

U policiji smatraju da građani na ovaj način mogu da daju veliki doprinos u pronalaženju prestupnika.

Korisnici bi, kako kaže Mark Rouli iz londonske policije, trebalo da svake sedmice provjere aplikaciju i vide da li ima novih zahtjeva policije.

Slična pomoć od građana se odavno koristi u Sjedinjenim Američkim Državama, ali u nekim zemljama propisi otežavaju takav način funkcionisanja sistema.

Slično je u Njemačkoj. Policija u toj zemlji već skoro pola vijeka sa građanima sarađuje kroz TV emisiju "Akttenzeichen XY... ungelöst" (Dosije broj XY... neriješen) u kojoj gdje policija izvještava o trenutnim slučajevima i moli građane za dojavu.

Glas protiv iz Njemačke

Bernard Vithaut iz Sindikata njemačkih policajaca je mišljenja da bi aplikacija kao što je britanska bila samo savremenije sredstvo metode koje se koristi već decenijama.

U Digitalnom društvu Njemačke smatraju da to nije tako jednostavno i kažu da nije dobro da se osobe unaprijed osude i nazovu kriminalcima, što će se desiti kada se jednom njihove slike nađu na globalnoj mreži. Tada kreće kopiranje...

Njemačka zaštita privatnosti građana je "ponekad prepreka za policijsku istragu, zbog čega važi optužba kako je "zaštita privatnosti često i zaštita kriminalaca"

Policajac Vithaut priznaje da je takva, njemačka zaštita privatnosti građana "ponekad prepreka za policijsku istragu, zbog čega važi optužba kako je "zaštita privatnosti često i zaštita kriminalaca".

Policija pokrajine Donje Saske u februaru prošle godine preko Facebooka je pokušala da riješi jedan slučaj, što je izazvalo burne proteste stručnjaka koji su upozoravali kako se na taj način traži osoba za koju nije dokazano da je kriva i to preko društvene mreže gdje praktično nije moguće izbrisati podatke ako se optužbe pokažu netočne.

Njemačka policija je upozorila građane da nikako ne koriste društvenu mrežu i za dojavu, jer tako i zločinci mogu da prate tok istrage.

Ipak, već tokom prvih sati se uz zahtjev Saske policije za pomoć pojavilo mnogo komentara - ali većina je zbijala šale na račun policajaca.

Bonus video: