Apple izborio trenutnu zabranu prodaje Samsung Galaxy Nexus telefona

Od Applea se očekuje da prezentuje konkretne dokaze o "krađi patenata". U slučaju da sud ipak presudi u korist Samsunga, Apple će toj kompaniji morati da isplati 95 miliona dolara
5 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2012. 08:58h

Samsung je na sudu u San Hozeu dobio trenutnu zabranu, kojom se privremeno zaustavlja uvoz i prodaja Samsungovih Galaxy Nexus telefona, zbog navodne povrede četiri patenta kompanije Apple.

Prema navodima iz Applea, ta kompanija je patentirala sljedeće opcije:

  • Opciju koja otkriva i označava telefonski broj ili e-mail adresu iz poruke, a zatim daje mogućnost pokretanja telefonskog poziva ili slanja e-maila kada se klikne na tu vezu
  • Opcija pretraživanja višestrukih baza podataka i izvora podataka
  • Slajder za otključavanje telefona
  • Opcija ispravljanja riječi na način da se riječ zaokružuje tokom upisivanje, a korisniku se omogući da tu riječi prihvati ili odbaci.

Prema odluci suda, zabrana ne bi stupila na snagu da Apple nije osigurao obveznicu od 96 miliona dolara, koja bi pokrila eventualnu štetu nastalu zbog zabrane prodaje koju bi imao Samsung, a u slučaju da sudija presudi njima u korist, odnosno kasnije poništi tu zabranu.

iPhone 4S

Apple je već početkom sedmice osigurao 96 miliona dolara tešku obveznicu što samo govori o tome koliko je daleko otišla borba za tržište ove dvije kompanije.

Samsung Galaxy Nexus i Nexus S su najavili ažuriranje trenutnih Ice Cream Sandwich verzija OS na Jelly Bean sredinom jula, što je donešenom zabranom u korist Applea dovedeno u pitanje.

Od kompanije Apple se očekuje da prezentuje konkretne dokaze o "krađi patenata". U slučaju da sud ipak presudi u korist Samsunga, Apple će toj kompaniji morati da isplati 95 miliona dolara.

Novo saslušanje je zakazano za ponedjeljak, kada se očekuje odluka suda, piše Buzz.hr.

Bonus video: