Facebook je pomoću "glavne lozinke" mogao da vidi sve profile na mreži

"Glavna lozinka" je lozinka, kako je navela Los, najmanje dva puta zlopotrijebljena, zbog čega su dvije osobe dobile otkaz
91 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2012. 09:14h

Zaposleni u kompaniji Facebook su imali "glavnu lozinku", zahvaljujući kojoj su mogli da pristupe profilima svih svojih korisnika i na taj način pristupiti njihovim privatnim porukama. Zbog "njuškanja" po privatnim profilima, neki su zaposleni, piše Dnevnik.hr, dobili i otkaze.

Privatnost na Facebooku, kršenje prava korisnika te društvene mreže i dijeljenje njihovih ličnih informacija, teme su o kojima se sve češće govori. Postavke privatnosti korisnika ipak su danas mnogo bolje nego u prvim godinama.

Ketrine Los je jedna od prvih zaposlenih u Facebooku. Nedavno je objavila knjigu "The Boy Kings: A Journey Into the Heart of the Social Network" u kojoj je otkrila brojne tajne Facebooka, a jedna od njih je da je u kompaniji na početku postojala glavna lozinka sa kojom su zaposleni mogli da pristupe profilima svih korisnika na toj društvenoj mreži.

Tako je bilo dovoljno da zaposleni zna korisničko ime osobe čiji profil želi da pregleda, potom upiše lozinku, nakon čega može da vidi sve podatke osobe, te privatne poruke koje je taj korisnik razmijenio sa ostalima na mreži.

Kako bi pristupili tuđim profilima zaposleni Facebooka su morali da budu unutar zgrade kompanije, što je umanjilo opasnost da dođe do zloupotrebe. Uprkos tome, Los kaže da je bila iznenađena kada su joj kolege bez problema saopštile tu lozinku za pristup svim profilima, bez ikakve provjere o tome da li je ona pouzdana osoba.

Ta je lozinka, kako je navela, najmanje dva puta zlopotrijebljena, zbog čega su dvije osobe dobile otkaz.

Sigurnosne mjere su godinama poboljšane pa s vremenom više niko nije mogao da koristi ovu lozinku prije nego je dokazao da radi u Facebooku. Nakon nekog vremena, ta lozinka više nije ni mogla biti upotrijebljena, već se primijenjene neke druge i sigurnije mjere pristupa profilima.

Los piše i da je Facebook dijelu korisnika postavila @facebook.com mail adresu kao glavni mail u korisničkim postavkama na Facebooku (bez ikakvog znanja korisnika) tako da oni sve informacije koje su ranije dobijali u svoj mail inbox, sada dobijaju kao poruku na Facebook Messengeru.

Tu je opciju jednostavno promijeniti u korisničkim postavkama na profilu. Problem je što su se promjene desile bez znanja korisnika, tako da mnogi neće ni znati da je do njih došlo.

Facebook testira i još jednu opciju – Find Friends Nearby koja će korisnicima omogućiti pronalaženje prijatelja koji se nalaze u njihovoj blizini tako da će korisnici zahvaljujući njoj moći da vide da li se u blizini nalaze njihovi prijatelji sa Facebooka, nakon čega ih, ako žele, mogu kontaktirati i naći se sa njima.

Galerija

Bonus video: