Đačić prelomio i plaća vatrogasna vozila

Čelnici Opštine Pljevlja godinama su odbijali da potpišu ugovor jer nijesu bili zadovoljni uslovima koje im nudi Ministarstvo finansija za otplatu, a Đačić tvrdio da ga neće potpisati po cijenu da bude smijenjen
219 pregleda 3 komentar(a)
Vatrogasna vozila, Foto: Goran Malidžan
Vatrogasna vozila, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 20.11.2018. 20:37h

Opština Pljevlja preuzeće najmanje četiri od šest vatrogasnih vozila, koje je država prije osam godina nabavila bez konsultacija sa pljevaljskom Službom zaštite i spasavanja.

Opština će preuzeti vozila iako je predsjednik Opštine Mirko Đačić prije tri godine izjavio da ugovor za preuzimanje vatrogasnih vozila neće potpisati ni po cijenu da bude smijenjen sa mjesta prvog čovjeka grada.

Za nabavku vozila utrošeno je 2,2 miliona eura, a čelnici Opštine Pljevlja godinama su odbijali da potpišu ugovor jer nijesu bili zadovoljni uslovima koje im nudi Ministarstvo finansija za otplatu vozila.

Vlada je ta vozila nabavila 2009. godine, bez saglasnosti Opštine, za potrebe lokalne Službe zaštite i spasavanja.

Kamioni se godinama knjiže kao dug lokalne uprave, iako nijedan od gradonačelnika nije želio da stavi potpis na ugovor sa Vladom, smatrajući da su nepovoljni uslovi pod kojima su nuđeni lokalnim samoupravama.

I aktuelni predsjednik Opštine je ranije odbio da potpiše ugovor kojim bi se Opština obavezala da plati 2,6 miliona eura sa kamatom za šest vatrogasnih vozila, iako su to od njega tražile partijske kolege iz Ministarstva.

Đačić nije odgovorio na pitanje “Vijesti” koliko će preuzeti vatrogasnih vozila i pod kojim uslovima, a odgovori na ista pitanja nisu stigli ni iz Ministarstva.

U međuvremenu, Đačić je potpis stavio na modifikovani ugovor koji je podrazumijevao preuzimanje dva vozila, a jedno vozilo bi bilo donirano Opštini Pljevlja. Preostala tri specijalna vozila za gašenje požara trebalo je da preuzme Glavni grad Podgorica.

Iz Ministarstva finansija “Vijestima” su ranije odgovorili i da ugovor sa Opštinom Pljevlja o preuzimanju vatrogasnih vozila nije potpisan, iako je pripremljen od Ministarstva finansija i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Oni tvrde da je razlog što opštine Pljevlja i Podgorica nijesu dale saglasnost na popisivanje ugovora.

“Opštini Pljevlja prvobitno je pripalo šest vozila, a naknadnom odlukom, odnosno zaključkom Vlade Crne Gore dogovoreno je da se tri vozila preusmjere na opštinu Podgorica. Kako opština Pljevlja nije dala saglasnost na potpisivanje ugovora, kao ni opština Podgorica, na opštinu se vode obaveze za svih šest vozila, preuzetih 26. 2. 2010. godine”, odgovorili su ranije iz Ministarstva finansija.

Prema ugovoru, Opština je vozila trebalo da plati 686.706 eura, a taj iznos bi otplaćivala na period od deset godina bez kamate.

Taj iznos Opština je trebalo da otplaćuje od 15. januara 2017. u polugodišnjim anuitetima.

Jedno od vozila, vrijedno 305.000 eura, Opština je trebalo da dobije besplatno, dok je druga dva morala da plati 686.706 eura.

Glavni grad Podgorica za tri vozila trebalo je da izdvoji 1.241.000 eura.

Vatrogasna vozila dugo su bila parkirana na otvorenom prostoru i izložena zubu vremena, a od prije dvije godine smještena su u nekadašnje vojne garaže u naselju Guke.

Bonus video: