Moćni virus Flame je zajedničko djelo Amerike i Izraela

Štetni kompjuterski program osmišljen je radi pružanja obavještajne informacije u sklopu cyber kampanje protiv iranskog nuklearnog programa
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2012. 07:58h

SAD i Izrael zajednički su izradili kompjuterski virus Flame koji prikuplja obavještajne podatke u sklopu napora da se uspori razvoj spornog iranskog nuklearnog programa, piše američki dnevnik Washington Post, pozivajući se na neimenovane zapadne zvaničnike.

List navozi da je cilj kompjuterskog virusa da mapira kompjuterske mreže i nadzire računare iranskih zvaničnika, prenosi Srna.

Prema pisanju Washington Posta štetni kompjuterski program osmišljen je radi pružanja obavještajne informacije u sklopu cyber kampanje protiv iranskog nuklearnog programa i u izradi virusa učestvovali su američka Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA), Centralna obavještajna agencija (CIA) i izraelska vojska.

Flejm – moćni kompjuterski virus kao sajber oružje >>>

Život u zemlji koja uvodi svoj internet i ima svoj Google >>>

U cyber kampanju protiv iranskog nuklearnog programa spada i upotreba drugog kompjuterskog virusa Stuxnet koji uzrokuje kvarove u iranskoj nuklearnoj opremi.

Aktuelni i bivši američki i zapadni bezbjednosni zvaničnici potvrdili su Agenciji Reuters da su SAD imale ulogu u stvaranju virusa Flame.

Stručnjaci navode da je zbog toga što je Flame više virus za prikupljanje obavještajnih podataka, a ne program za rat u cyber prostoru, bilo mnogo manje pravnih ograničenja u SAD i revizije politike nego u bilo kojem drugom uključenju Washingtona u rat u cyber prostoru.

CIA, NSA, Pentagon i kancelarija direktora za Nacionalne obavještajne podatke nisu željeli da komentarišu novinski izvještaj.

Flame je najkompleksniji kompjuterski špijunski program koji je ikada otkriven.

Dvije vodeće kompanije za izradu zaštite od kompjuterskih virusa Kaspersky Lab i Symantec povezale su neke od softverskih kodova u Flameu" sa Stuxnetom, za koji se uglavnom vjeruje da su izradile SAD i Izrael radi napada na iranski nuklearni program.

Bonus video: