Japanci izmislili QR kod? Nema šanse, to je "šiljur" baka Jele iz Like

Jela je u videu izjavila kako je odavno sanjala jelena sa "šiljurom" na glavi, i kako od tada sve što stvara, stvara sa tim motivom
237 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 13:15h

Iako je QR kod, vrstu dvodimenzionalnog bar-koda izmislila 1994. godine jedna japanska korporacija, Hrvati tvrde da je kolijevka svjetski poznatog motiva upravo Lika, što je "dokazala" i baka Jela u kratkom dokumentarcu koji je objavljen na YouTube mreži, piše Blic.

Hrvati su uporni da nastanak QR koda vežu za sebe, pa su u kratkom dokumentarcu iznijeli svoju priču o porijeklu ovog izuma.

Jelen kojeg je sanjala baka Jela

Baka Jela živi u Liki, koja je i dalje žarište velike medijske pažnje i zbog žustre rasprave oko, jednog od najpoznatijih svetskih naučnika, Nikole Tesle. Ova Ličanka, iz planinskog predjela Hrvatske, tvrdi da je upravo Lika mjesto nastanka QR koda i otkriva svoju priču o tome kako je prvi put došla u kontakt sa motivom koji ona zove "šiljur".

Jela je u videu izjavila kako je odavno sanjala jelena sa "šiljurom" na glavi, i kako od tada sve što stvara, stvara sa tim motivom. Ona ima i fotografije iz mladosti, koje dokazuju da je ona ta koja je izumila poznati motiv.

Galerija

Bonus video: