Hoće li DPS preplaviti Facebook: Prvi online izbori u Crnoj Gori

"Mi smo kao partija dosad pokazali da imamo snage, znanja i hrabrosti da mijenjamo i sebe i Crnu Goru, da budemo vjesnici i predvodnici progresa"
25 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 09:49h

Nakon što se na Facebooku odomaćila nekolicina crnogorskih političara, gdje rijetki komuniciraju sa glasačima, u Demokratskoj partiji socijalista su odlučili da preduzmu konkretniji korak na toj društvenoj mreži.

U toku je izbor te partije za članove Savjeta mladih u mjesnim odborima Glavnog grada, a zainteresovani će za svoje mjesto moći da se kandiduju putem interenta.

"Kao najsnažnija, najorganizovanija i najmodernija partija u Jugoistočnoj Evropi, odlučili smo da i ovoga puta budemo korak ispred i pokrenemo DPS Youth Networking Project koji će mladim ljudima omogućiti da se, koristeći internet, kandiduju za članstvo u mjesnim odborima u Glavnom gradu, kao i za delegate na Kongresu Savjeta mladih koji će se održati u septembru.

I crnogorski političari vole da se provode na Facebooku >>>

Dakle, ako si mlada osoba, između 18 i 30 godina, puna pozitivne energije i ljubavi prema Crnoj Gori, kao svojoj državi. Ako imaš određena znanja, ali imaš želju da dalje učiš i da se usavršavaš. Ako želiš da budeš sa onima koji vole da više rade, a manje da pričaju. Ako želiš da doprineseš da tvoj ulaz bude ljepši, da tvoja ulica bude sigurnija, autobuska linija ka fakultetu redovnija, prevoz na more besplatan za studente, imaš ideju za nove projekte koje možemo da zajedno razvijamo. Ako si pun ideja i entuzijazma.

Ako si spreman da na malim i konkretnim projektima stvarima zajednički izgrađujemo našu malu, veliku Crnu Goru - prijavi se! Tvoje je pravo da se pitaš – iskoristi ga", navodi se na sajtu Izborionline.me.

U DPS-u su se odlučili da na ovaj način organizuju izbore jer Crna Gora, u odnosu na broj stanovnika, ima najveći procenat korišćenja društvenih mreža i interneta u regionu.

Prema podacima Socialbakers.com, iz Crne Gore je na toj mreži otvoreno preko 306 hiljada profila.

"Preko 90 odsto mladih od 18 do 30 godina koristi Facebook, a i mi želimo da se stalno unaprijeđujemo i uvijek budemo ispred drugih. Prirodno je da mi budemo prva partija koja će Internet i društvene mreže iskoristiti da ojačamo infrastrukturu, da omogućimo da se uključi što više mladih i kreativnih ljudi, da se pripremimo za vrijeme koje je pred nama.

Mi smo kao partija dosad pokazali da imamo snage, znanja i hrabrosti da mijenjamo i sebe i Crnu Goru, da budemo vjesnici i predvodnici progresa", navode u DPS-u.

Za kandidaturu za izbor članova Savjeta mladih u mjesnim odborima Glavnog grada neophdono je otvoriti lični profil na Facebooku, uz obezbjeđivanje Garanta. Kandidati će morati da imaju najmanje 20 lajkova.

Zanimljivo je da partija koja prva ulazi u priču izbora na internetu na Facebooku, na kojem organizuje prijave za kandidate, ima tek 406 lajkova i, osim premijera, nijednog drugog istaknutog političara na toj mreži...

Svi partijski funkcioneri, bez obzira na to iz kojeg su grada, imaju mogućnost i obavezu da garantuju za kandidate, dok je svakom partijskom funkcioneru omogućeno je da da podršku ili predloži kandidate koji bi se uključili u partijski rad upravo u mjesnom odboru Glavnog grada gdje žive i glasaju.

Broj kandidata za koga jedan garant može garantovati nije ograničen. Garanti mogu i sami kandidovati osobe od 18 do 30 godine za koje su sigurni da svojim ljudskim i profesionalnim kvalitetima i svojim potencijalom, zadovoljavaju kriterijume da budu birani u organe Partije, s tim što naravno tako kandidovani predstavnik mora svakako sam potvrditi svoju kandidaturu.

Kandidati mogu biti članovi, ali takođe i simpatizeri DPS-a koji imaju 18-30 godina.

Zanimljivo je da partija koja prva ulazi u priču izbora na internetu na Facebooku, na kojem organizuje prijave za kandidate, ima tek 406 lajkova i, osim premijera, nijednog drugog istaknutog političara na toj mreži...

Bonus video: