Google i Facebook će plaćati naknade za isporučene sadržaje?

Usvajanjem pravilnika, uveliko bi bila izmijenjena dosadašnja pravila poslovanja na Internetu
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2012. 08:15h

Prema još nezvaničnim informacijama (pogledajte dokumenta PRVI i DRUGI), evropski telekomunikacioni operateri predložili su Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (International Telecommunication Union, ITU) nova pravila prema kojima bi velike kompanije koje nude sadržaje na interneru trebalo da plaćaju određene naknade za isporučeni sadržaj, piše Bug.hr.

Time bi najviše bile pogođene velike američke kompanije koje velikim dijelom zasnivaju svoje poslovanje na Internetu, odnosno isporukama odgovarajućih sadržaja, uključujući Google, Facebook, Apple i Netflix.

Evropski predlog dolazi kroz udruženje European Telecommunications Network Operators Association (ETNO), a predložen je za raspravljanje na decembarskom zasijedanju ITU-a.

Ukoliko se usvoji, njime bi uveliko bila izmijenjena dosadašnja pravila poslovanja na Internetu, odnosno oni koji nude sadržaje bi morali da plaćaju velike naknade internet servis provadjerima.

Ovaj predlog je naišao na mnogo kritika, navodeći kako bi njime korisnicima Interneta u siromašnim zemljama bili praktično onemogućeno korištenje najpopularnijih usluga jer bi to postalo neisplativo onima koji prožajus adržaje. Najviše je kritika iz SAD-a, obzirom da bi najviše naknada morale plaćati njihove kompanije koje su najveći content provajderi.

Iako ovo nije prvi pokušaj evropskih telekomunikacionih operatera i vlada da na neki način natjeraju one koji nude sadržaje da plaćaju odgovarajuće naknade za korištenje njihove infrastrukture, ovo je do sada najozbiljniji predlog pred međunarodnim tijelima, piše Bug.

Bonus video: