Stanković neće da komentariše Katnića

Iz kabineta Stankovića “Vijestima” je u ponedjeljak nezvanično rečeno da on neće odgovarati na pitanja koja smo mu uputili još 9. oktobra. Stankovića, koji je po zakonu nadređen Katniću, “Vijesti” su pitale da li se slaže sa stavom SDT-a da u opraštanju duga Porto Montenegra nije počinjeno nijedno krivično djelo i da li misli da je SDT ovakvu svoju odluku dobro argumentovao
232 pregleda 3 komentar(a)
Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2018. 12:06h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković nije želio da odgovori na pitanja „Vijesti“ u vezi sa stavom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da u aferi sa opraštanjem Porto Montenegru duga od 5,6 miliona eura na ime komunalija, navodno nije bilo kriminalnih radnji.

SDT, na čijem čelu je Milivoje Katnić, je 9. oktobra saopštio da je nakon izviđaja, “ocijenjeno da nije bilo nepravilnosti koje bi ukazivale da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti” i da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka”.

Iz kabineta Stankovića “Vijestima” je u ponedjeljak nezvanično rečeno da on neće odgovarati na pitanja koja smo mu uputili još 9. oktobra. Stankovića, koji je po zakonu nadređen Katniću, “Vijesti” su pitale da li se slaže sa stavom SDT-a da u opraštanju duga Porto Montenegra nije počinjeno nijedno krivično djelo i da li misli da je SDT ovakvu svoju odluku dobro argumentovao. Stanković nije želio da odgovori ni na pitanje što će konkretno učiniti ako se ne slaže sa ovakvom odlukom SDT-a, te da li će eventualno inicirati smjenu Katnića ili nekog drugog od specijalnih tužilaca koji su vodili izviđaj u ovom predmetu.

Opština Tivat na osnovu odluke na koju je saglasnost u lokalnom parlamentu dalo 17 odbornika DPS, otpisala je Porto Montenegru dug od 5,6 miliona eura za komunalije, pozivajući se na ekološku sanaciju lokacije Arsenala, troškove rušenja njegovih objekata i “površine objekata koji su u Arsenalu postojali prije 1945”. Niti jedan od ta tri navodna osnova nema uporište za opraštanje komunalija investitoru ni po važećem, ali ni po starom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Lokalna DPS-SD-HGI vlast u Tivtu i gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS) koji je potpisao aranžman sa Portom, višemilionsko čašćenje investitora, u javnosti su uporno nastojali da predstave kao “kompenzaciju za komunalno uređenje lokacije” i izgradnju infrastrukture koju je finansirao Porto. Međutim Opština se nikada nije uknjižila kao vlasnik infrastrukture za koju je kompenzirala 5,6 miliona. Porto Montenegro je i dalje nesmetano koristi i preko nje zarađuje preprodajući svojim klijentima po višim cijenama vodu i struju, odnosno braneći građanima slobodan pristup na veliki dio novoizgrađenih saobraćajnica i javnih površina. SDT je, iako Opština uopšte nije strana u ugovoru na koji se pozivao Porto tražeći da mu se oproste komunalije, konstatovao da je ovdje riječ “u krajnjem, o građansko-pravnom odnosu, dužničko-povjerilačkim odnosima, pa nezadovoljna strana zaštitu svojih prava može ostvariti u sudskom postupku”. Stanković nije odgovorio na pitanje o ovakvom mišljenju SDT.

Bonus video: