Facebook će nestati do 2020. godine

„Yahoo je savršen primjer online pionira. Onda je u drugoj generaciji došao Facebook sa svojim društvenim mrežama"
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2012. 16:33h

Svijet bez Facebooka zvuči nevjerovatno, ali nakon opadanja cijena njihovih akcija, analitičari vjeruju da će Facebook nestati za pet do osam godina.

"Za pet do osam godina oni će nestati na isti način na koji je nestao i Yahoo. Yahoo još uvijek zarađuje novac, još uvijek je profitabilan, još uvijek imaju 13.000 radnika, ali Yahoo ima samo deset odsto vrijednosti koju je imao na svom vrhuncu 2000. godine. Prema svim pravilima, oni su nestali", kazao je Erik Džekson, osnivač Ironfire Capital, jednog od specijalnih fondova.Džekson je istakao da su do sada postojale tri generacije internetskih kompanija.

„Yahoo je savršen primjer online pionira. Onda je u drugoj generaciji došao Facebook sa svojim društvenim mrežama. Treća generacija će biti zasnovana na mobilnosti.“Mnoge analitičare ovakva predviđanja ne bi iznenadila i ako se ostvare, jer je Facebook u decembru prošle godine imao više od 425 miliona aktivnih mobilnih korisnika.

Iako je ta brojka impresivna, Facebook od tih mobilnih korisnika trenutno ne zarađuje nikakav novac. Facebook pokušava da se riješi optužbi da ne rade dovoljno na zadovoljavanju mobilnih korisnika. Kupili su Instagram za milijardu dolara i zaposlili su tim odgovoran za kreiranje aplikacije za fotografisanje Lightbox Android. Džekson smatra da će se nezadovoljstvo povećati uprkos njihovim akcijama, prenosi NDTV."Facebook može kupiti mnogo mobilnih kompanija, ali su još uvijek jedna velika internet-stranica, a to se razlikuje od mobilne aplikacije. Na isti način na koji se Google borio da uđe na društvene mreže i Facebook će se morati boriti da uđe na mobilne uređaje", izjavio ja Džekson.

Bonus video: