Mobilni ćemo puniti dodirom?!

Sistem koristi temperaturne razlike između spoljne temperature i temperature tijela, što mu omogućava stvaranje toplote
3 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Junkmail.co.za
mobilni telefon, Foto: Junkmail.co.za
Ažurirano: 03.06.2012. 08:49h

Naučnici sa Univerziteta “Wake Forest” (WSU) proizveli su sistem koji omogućava pretvaranje ljudske toplotne energije u električnu, što bi u budućnosti moglo da dovede do toga da prazan mobilni držimo u ruci par minuta i da ga na taj način napunimo dovoljno za nekoliko razgovora.

Sistem pod nazivom “Power Felt” sastoji se od nanocevi koje su poslagane u fleksibilnu plastičnu mrežu i omogućavaju rad termoelektričnom uređaju koji konvertuje toplotu tijela u električnu struju.

Sistem koristi temperaturne razlike između spoljne temperature i temperature tijela, što mu omogućava stvaranje toplote koja se pretvara u struju.

Naučnici navode da bi njihov sistem, osim u svrhu punjenja mobilnih uređaja, bio pogodan i za ugradnju u presvlake za automobile, pa i da bi čak mogao da se koristi za punjenje akumulatora.

“Zamislite ga kao pribor za prvu pomoć, obmotanog oko ručne lampe ili kao punjač za mobilni” rekao je Dejvid Kerol, direktor Centra za nanotehnologiju i molekularne materijale Univerziteta WSU.

Bonus video: