Novi format SIM kartica za tanje i manje telefone

SIM kartice sada zauzimaju puno mjesta u mobilnim uređajima, mjesta koje svakodnevno postaje sve vrijednije
67 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 08:07h

Na 55. zasjedanju, koje je održano 31. maja i 1. juna u Osaki u Japanu, tehnički komitet Evropskog instituta za telekomunikacijske standarde (ETSI) je usvojio novu formu SIM kartica.

SIM kartice sada zauzimaju puno mjesta u mobilnim uređajima, mjesta koje svakodnevno postaje sve vrijednije kako se povećava broj karakteristika telefona.Nove SIM kartice će biti 40 odsto manje nego prethodne. Biće duge 12,3 milimetra, široke 8,8 milimetara, a njihova debljina će iznositi 0,67 milimetara.

Nove kartice će biti pakovane i distribuirane tako da će biti kompatibilne i sa svim dosadašnjim mobilnim uređajima. Novi dizajn će pružati istu funkcionalnost kao i dosadašnje kartice.SIM kartice se koriste za sigurno povezivanje mobilnog uređaja sa korisničkim računom, sprečavanje krađe podataka i direktno spajanje sa korisnikom. One su dio sigurnosnog sistema mobilnih mreža i integrisane su u svaki GSM, UMTS i LTE uređaj.

Do sada je napravljeno više od 25 milijardi SIM kartica, a svjetske industrije i dalje svake godine prave više od 4,5 milijarde kartica.

Bonus video: