Kako da besplatno razgovarate mobilnim telefonom

"Viber aplikacija je aplikacija koja koristi VOI protokol (Voice over Internet protocol), besplatno komuniciranje između korisnika mobilnih uređaja"
78 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2012. 18:13h

Velibor Mrdak već godinu dana besplatno razgovara preko mobilnog telefona, a da ne koristi usluge mobilnog operatera.

Sve je to moguće uz pomoć aplikacije "Viber".

"Viber aplikacija je aplikacija koja koristi VOI protokol (Voice over Internet protocol), besplatno komuniciranje između korisnika mobilnih uređaja", kaže IT ekspert Mrdak.

Viber aplikacija ima ograničenja jer je neophodno da osoba sa kojom želite da razgovarate posjeduje istu aplikaciju i besplatan pristup internetu, odnosno da imate pristup wi-fi konekciji.

Naravno Viber aplikacija se može koristiti i preko 3G mreže ali onda operater naplaćuje te usluge po standardnom tarifiranju.

Većina ljudi nije čula za tu mogućnost, a oni koji koriste aplikaciju su uglavnom zadovoljni, iako neki ističu da su telefoni koji podržavaju Viber nešto skuplji.

Da bi koristili Viber aplikaciju morate imati telefon koji pokreće iOS ili Android platformu.

Mrdak kaže da se neki operateri čak i brane od takvih aplikacija blokiranjem određenih protokola da bi se smanjila upotreba.

Iz Telenora kažu da Viber i slične aplikacije nisu konkurencija, a u svijetu trenutno ima preko 40 miliona Viber korisnika.

Bonus video: