Internet omogućava sve veću prodaju falsifikata

Trgovina putem interneta postala je u posljednjih nekoliko godina novi Eldorado za prodaju falsifikata luksuzne robe, piše danas agencija Frans pres.
1 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2012. 16:25h

Prema saopštenju Asocijacije Kolber, koju čini 75 proizvođača velikih francuskih luksuznih marki, u posljednjh pet godina trgovina putem interneta i sve jednostavnije pravljenje sajtova omogućhili su pravu eksploziju prodaje falsifikata luksuzne robe.

"Zbog falsifikata, proizvođači luksuznih marki zarađuju najmanje 10 odsto manje", kazala je predsjednica Kolbera, Fransoaz Montenaj, koja predsjedava i Šanelovim Savjetom za nadgledanje falsifikovanja njihovih proizvoda.

"Ranije smo bez problema otkrivali proizvodnju falsifikata u Kini, njihov tranzit preko Dubaija i prebacivanje brodovima ka Evropi i SAD-u... Danas se susrijećemo sa nečim potpuno različitim, kada imate mogućnost da kod kuće preko interneta primate ponude da kupite falsifikate", kaže ona.

U EU je između 2009. i 2010. godine udvostručena zaplijena falsifikata, a prema podacima agencije Frans pres, samo 2010. godine, zaplijenjeno je 103 miliona artikala, uglavnom iz Kine, u vrijednosti od 1,1 milijardu eura. Više od 50 procenata zaplijenjene robe u 2011. godini su satovi, kozmetika, i parfemi.

Najveće kompanije za kreditne kartice u SAD, među kojima Viza, Masterkart, i Pej pal, odlučile su prošle godine da učine sve kako bi se smanjilo plaćanje preko sumnjivih sajtova.

"U Francuskoj međutim banke ne smatraju da ih se tiču ovakvi problemi. Tražili smo od svakog člana Asocijacije Kolber da piše svojoj banci. Jedina banka koja je odgovorila je Sosijete Ženeral", rekla je Fransoaz Montenaj.

Galerija

Bonus video: