Softbank proizvodi pametni telefon sa detektorom radijacije

Svaki telefon će sadržavati posebno prilagođene čipove, koje je napravio Šarp, a koji će mjeriti nivoe radijacije u mikrosivertima po satu
63 pregleda 0 komentar(a)
Softbank telefon, Foto: Timeslive.co.za
Softbank telefon, Foto: Timeslive.co.za
Ažurirano: 30.05.2012. 14:03h

Japanska korporacija Softbank, zabrinuta da zbog prošlogodišnje nuklearne krize u Fukušimi, još postoje mjesta na kojima je radijacija povećana, odlučila je da počne proizvodnju pametnih telefona sa detektorom radijacije.

Nekim mjestima, na sjeveroistoku Japana, još je zabranjen pristup zbog nivoa radijacije čiji je uzrok topljenje nuklearnih reaktora u Fukušimi nakon zemljotresa i cunamija.

Masajoši Son, osnivač i predsjednik Softbanka, je izjavio:

"Prijetnju koju predstavlja nuklearna katastrofa ne možemo vidjeti golim okom. Ona je razlog zabrinutosti mnogih ljudi, posebno majki sa malom djecom".

Pametni telefon sa detektorom radijacije će biti dio serije "Pantone" i moći će se kupiti u osam različitih boja. Svaki telefon će sadržavati posebno prilagođene čipove, koje je napravio Šarp, a koji će mjeriti nivoe radijacije u mikrosivertima po satu.

Telefon će pamtiti i sve lokacije na kojima su mjereni nivoi radijacije.

Cijena telefona još nije poznata, ali je Son izjavio da će, zbog razloga iz kojeg je napravljen, telefon biti veoma pristupačan.

Bonus video: