Google promijenio logo u čast juvelira Fabergea

Najpoznatije Fabergeovo djelo naručio je ruski car Aleksandar Treći, za svoju ženu Mariju Fjodorovnu, to su bila uaskršnja jaja
2 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2012. 08:51h

Najpoznatiji internet pretraživač Google promijenio je logo povodom 166. godišnjice od rođenja Petera Carla Fabergea, poznatog ruskog juvelira.

Postao je poznat po uaskršnjim Fabergéovim jajima, napravljenim po uzoru na davnašnja uskršnja jaja, koja je pravio od plemenitih metala i dragog kamenja.Fabergéovi preci bili su hugenoti, izbjegli iz Francuske nakon diskriminatornog Nantskog edikta, kojim su katolici protjerivali protestante. Njegovi preci su se tako prvo naselili u Berlin a 1800. u baltičku provinciju Letoniju, koja je tada već bila u ruskim rukama.Nakon školovanja u Petrogradu, Fabergé je pekao zanat po Evropi (u Drezdenskoj školi umjetnosti i zanata), školovao se i u Francuskoj i Engleskoj. Dobio je i zvanje zanatlije. Obrazovanje po Evropi imao je do 1872., kada se sa 26 godina vratio u rodni Sankt Peterburg i oženio Augustom Juliom Jacob.Najpoznatije Fabergeovo djelo naručio je ruski car Aleksandar Treći, za svoju ženu Mariju Fjodorovnu, to su bila uaskršnja jaja, danas poznata kao Fabergeova jaja.Umro je 24. septembra 1920. godine u Lozani u Švicarskoj.

Bonus video: