Bio pod stresom, jer su ga pratili i slušali

Zaposleni u MANS-u tužili su državu zbog toga što su, kako tvrde, tri crnogorska mobilna operatera nezakonito prikupljala listinge građana, uz naredbe sudija za istrage

126 pregleda 2 komentar(a)
Osnovni sud, Foto: Filip Roganović
Osnovni sud, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.07.2020. 09:15h

Bivši zaposleni u MANS-u Pavle Ćupić rekao je da je bio pod stresom i osjećao veliku nelagodu kada je iz medija saznao da je država pratila njegovu komunikaciju.

To je istakao na suđenju po tužbi te NVO protiv države, koju su podnijeli zbog nezakonitog prisluškivanja.

Zaposleni u MANS-u tužili su državu zbog toga što su, kako tvrde, tri crnogorska mobilna operatera nezakonito prikupljala listinge građana, uz naredbe sudija za istrage.

To se dešavalo tokom 2015. i 2016. godine.

Ćupić je dodao da je koristio telefon i u privatne i u poslovne svrhe, da je shvatio da je policija, bez ikakvog razloga, mogla u svakom trenutku znati gdje se nalazi i sa kim komunicira, kao i koliko često.

“Pri čemu nikada nijesam počinio bilo koje krivično djelo, a nikada nijesam ni obaviješten da me prate, kao što ni danas nijesam upoznat sa podacima koji su tada prikupljani”, naveo je on.

U tužbi se navodi da su zaposleni korisnici usluga Telenora, Telekoma i M:tela i da je država neovlašćeno i samoinicijativno prikupljala podatke o tome sa kime su komunicirali, kojim sredstvom, u kojem vremenu, koliko je učestala njihova komunikacija sa određenim osobama, kao i lokaciju na kojoj su se nalazili.

Dodaje se da je Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka donio preporuku da je ovakav način izuzimanja podataka na osnovu naredbi sudija za istragu suprotan pravnom poretku Crne Gore, neetički i nezakonit.

Dodaje se da tužiocima nikada nije saopšteno za koje krivično djelo su eventualno osumnjičeni da bi se mogli naći pod mjerama tajnog nadzora, da nikada protiv njih nije pokrenut bilo kakav postupak, kao i da nikada nijesu obaviješteni o prikupljenim podacima. Ističe se i da je Vrhovni sud zauzeo stav da su ti podaci prikupljani nezakonito.

Bonus video: