Facebook pravi smartfon, zaposlio ljude iz Applea

A ukoliko ni sa njima ne uspije, Facebook uvijek može kupiti nekog proizvođača, od nedavnog izlaska na berzu zaradili su 16 milijardi dolara
1 komentar(a)
Facebook, telefon, Foto: Cnn.com
Facebook, telefon, Foto: Cnn.com
Ažurirano: 28.05.2012. 08:54h

O Facebook telefonu priča se već duže vrijeme, a imajući u vidu da kompanija izlazi van svog prvobitnog okvira poslovanja lansirajući aplikacije, a možda i browser u skorijoj budućnosti, korak u posao sa hardverom ne bi puno iznenadio.

Kompanija je, piše ovaj list, već zaposlila ljude koji su radili u Appleu, na iPhoneu i iPadu, tvrde zaposleni iz Facebooka koji su želeli da ostanu anonimni.

Jedan od inženjera koji je radio u Appleu kaže za NY Times da se sreo sa Markom Zakerbergom, sa kojim je razgovarao o radu na smartfonu.

Motiv za ovako nešto je jasan, smatraju analitičari. Kako kompanija koja je nedavno izašla na berzu, Facebook mora naći nove izvore prihoda.

Jedan od zaposlenih u Facebooku kaže da je projekat "Facebook telefon" nekoliko puta odložen jer se u kompaniji najpre mislilo da mogu samo da naprave hardver, ali su kasnije shvatili da im je potreban neko sa iskustvom iz te industrije.

A ukoliko ni sa njima ne uspije, Facebook uvijek može kupiti nekog proizvođača, od nedavnog izlaska na berzu zaradili su 16 milijardi dolara. RIM vrijedi oko 6, a čak se vrijednost kompanije HTC procjenjje na 11,8 milijardi, piše NYT.

A ukoliko ni sa njima ne uspije, Facebook uvijek može kupiti nekog proizvođača, od nedavnog izlaska na berzu zaradili su 16 milijardi dolara

Business Insider navodi nekoliko razloga zbog kojih je pravljenje Facebook telefona loša ideja i kaže da bi Facebook umjesto toga trebalo da se fokusira na partmnerstva sa proizvođačima hardvera i mobilnih platformi, kako bi svoju društvenu platformu integrisao u sve telefone.

"Da, svi žele da budu Apple. Ali samo je jedan Apple u ovom momentu", piše Business Insider, naglašavajući da su šanse Facebooka da postane sljedeći Apple male.

Iz Facebooka ove informacije nisu ni potvrdili ni negirali.

Bonus video: