Najjači računar na Balkanu nalazi se u Srbiji

Računar je sličan običnom, samo je jači i brži. Trenutno ima oko 60 terabajta ili 60.000 gigabajta
107 pregleda 1 komentar(a)
superkompjuter, kompjuter, Foto: Shutterstock.com
superkompjuter, kompjuter, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.05.2012. 10:31h

Nadogradnjom superračunara “Paradoks” koji se nalazi u Institutu za fiziku u Beogradu, Srbija će dobiti najjači superkompjuter na Balkanu, vrijedan oko milion eura, piše Blic.

Račuanr u sadašnjoj konfiguraciji ima 1.100 procesora, radi na sedam tera flopsa, što je 7.000 milijardi opreracija u sekundi. Nadogradnjom će računar imati 5.000 procesora i radiće na 40 tera flopsa, odnosno 40.000 milijardi operacija u sekundi. Procesori će tada međusobno komunicirati 80 puta brže nego sada.

"Računar je sličan običnom, samo je jači i brži. Ova digitalna biblioteka trenutno ima oko 60 terabajta ili 60.000 gigabajta, specijalno namijenjenih, a poslije nadogradnje će imati duplo više", kaže za Blic Aleksandar Bogojević”, zamjenik direktora u Institutu za fiziku.

U Evropi postoji mreža superračunara koji međusobno komuniciraju, a matica je CERN. Koristi se tako što se postavi pitanje s bilo kog drugog kompjutera. Sistem zatim najprije proveri da li je korisnik iz istraživačke ili komercijalne institucije. Zahtjev se prosljeđuje stotinama računara koji sami “provjere” gdje je najbolje da se taj zadatak riješi. Neki odgovori onda sižu iz Rusije, Turske, Njemačke...

“Paradoks” može da nađe formulu, primjera radi, i za vakcinu protiv ptičjeg gripa, tvrdi Bogojević.

"Postoji nekoliko hiljada hemijskih jedinjenja od kojih se prave ljekovi, a računar ih slaže kao lego kockice. Ako je zamislimo da je svako jedinjenje kockica, onda znamo da se ne slaže svaka sa svakom, ali se neke slažu. U računar treba unijeti principe hemije, kako bi znao šta se s čim slaže. On tada pravi kombinacije sve dok ne naiđe na dobitnu. Formula se onda nosi u laboratoriju gdje brzo može da se napravi lijek", objašnjava zamjenik direktora u Institutu za fiziku.

Bonus video: