Elektronska pošta može biti opasna po zdravlje

Tokom istraživanja ispitano je samo 13 ljudi. Razlog tome je što istraživači nisu uspjeli da nađu ljude koji bi se na pet dana odrekli korištenja svojih e-mailova
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2012. 17:06h

Mnogo je toga u vašem poslu što bi moglo da vam skrati život. Uz jutarnju gužvu u saobraćaju, nepodnošljive saradnike, redovno ispijanje kafe... postoji još nešto što može ozbiljno da utiče na naše zdravlje.

Theatlantic.com javlja da je nivo stresa koje uzrokuje upotreba elektronske pošte veoma visoka.

Istraživanje je sprovedeno među zaposlenima u američkoj vojsci, koji su podijeljeni u dvije grupe. Jedni su se na pet dana odrekli čitanja svojih e-mailova, dok su ovi iz druge grupe nastavili sa tom aktivnošću.

Kod svih anketiranih je praćen rad srca preko senzora koji su utvrđivali koliko često mijenjaju otvorene tabove na svojim računarima. Utvrđeno je da oni koji su za vrijeme rada pratili stanje svoje e-pošte prebacuju sa jednog otvorenog prozora na drugi dvostruko više nego oni koji nisu koristili e-mailove.

Upravo je to prebacivanje ono što utiče na zdravlje: oni koji su koristili e-mail bili su u stanju "visoke opreznosti", što je direktno uticalo na rad srca.

Osim toga, oni koji nisu koristili e-poštu smatrali su da su za to vrijeme bili produktivniji i više posvećeni obavljanju zadataka jer pritom nisu bili ometani.

Tokom istraživanja ispitano je samo 13 ljudi. Razlog tome je što istraživači nisu uspjeli da nađu ljude koji bi se na pet dana odrekli korištenja svojih e-mailova, prenosi theatlantic.com.

Bonus video: