NOVA OTKRIĆA

Naučnici šokirani: Tamna materija ne postoji

Model koji bonski naučnici predlažu nameće potrebu za redefinisanjem kosmologije, jer do sada je smatrano kako galaksije ne mogu nastati bez prisutstva tamne materije
78 pregleda 0 komentar(a)
Mliječni put, Foto: Shutterstock.com
Mliječni put, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.05.2012. 10:21h

Tamna materija ne postoji - novi su rezultati istraživanja astronoma Univerziteta u Bonu, koji su svojim otkrićem šokirali naučnu zajednicu. 

National Geographic navodi da su naučnici otkrili ogromne satelitske galaksije koje kruže oko naše, te da otkriće do kojeg su došli naučnici, ide na štetu teoriji tamne materije.

Prema toj teoriji, tamna materija je poslužila kao neka vrsta konstrukcijske skela za mlade galaksije u ranom stadijumu svemira. Marsel Pavlovski i njegov bonski tim utvrdili su da se satelitske galaksije kreću u pravilnoj ravni u odnosu na našu.

Jedan od ko-autora i vođa studije, Pavel Kroupa, izjavio je da je otkriće u potpunosti u suprotnosti sa teorijom tamne materije. Pozicija satelitskih galaksija je u suprotnosti sa teorijom: one su poređane pravilno i u ravni, a po modelu teorije tamne materije one bi trebalo da se nalaze nasumično i u svim smjerovima. Kroupa je zaključio da je logična implikacija otkrića kako tamna materija ne postoji.

Bonski tim otkriće objašnjava teorijom o sudaru dvije galaksije. Oni predlažu model prema kojem se prije 11 miljardi godina naša galaksija sudarila sa drugom, a ostatak iz sudara je pod uticajem gravitacije formirao današnje pratioce. Model koji predlažu nameće potrebu za redefinisanjem kosmologije, jer do sada je smatrano kako galaksije ne mogu nastati bez prisutstva tamne materije (koja ima ulogu skele).

Očekivano, nisu se svi naučnici saglasili sa implikacijama otkrića. Sukanija Čakrabarti, američka astrofizičarka sa Atlantskog Univerziteta u Floridi, kaže za Geographic kako su i dosadašnje simulacije nastanka galaksija nepotpune, ali to ne znači da tamna materija nije vidljiva. One bolje objašnjavaju stvari u krupnijem planu, dok se odnosi među dvije galaksije odlikuju mnogobrojnim varijablama, i tu modeli zakazuju.

Preporučujemo za Vas