Britanci prave satelit za istraživanje Sunca

Britanci će biti na čelu proizovodnje Solarnog Orbitera (SolO), letjelice koja će se Suncu približiti više nego ijedan satelit do sada. SolO će fotografisati i izvršavati mjerenja iz orbite Merkura
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2012. 17:36h

Evropska svemirska agencija je potpisala ugovor o izgradnji sa kompanijom "Astrium UK". Satelit bi trebalo da bude spreman za lansiranje 2017. godine. Čitav projekat će koštati oko 300 miliona eura, piše BBC.

Nakon lansiranja, satelit će otići duboko u unutrašnjost našeg solarnog sistema. Od Sunca će biti udaljen samo 42 miliona kilometara. Zbog toga će letjelica morati da ima velike termo štitove.

"Toplota će predstavljati veliki problem. Ukoliko ne zaštitimo satelit, površinska temperatura će biti veća od 500 stepeni, što bi bilo pogubno. Koristićemo debeli toplotni oklop kako bismo spustili temperaturu unutar letjelice i temperaturu njenih sistema na 22 stepena, na kojoj elektronika može normalno da funkcioniše", rekao je dr. Raf Kordi, šef za naučna istraživanja u "Astriumu UK".

Cilj misije je sticanje detaljnih saznanja o tome kako Sunce utiče na svoje okruženje, a posebno o tome kako stvara i ubrzava fotonske i druge čestice koje stižu do svih planeta.

Solarni vjetrovi su veoma turbulentni i velike erupcije na površini Sunca stvaraju poremećaje u kretanju ovog vjetra. Kada ove čestice pogode atmosferu Zemlje one izazivaju spektakularnu polarnu svjetlost.

Evropska svemirska agencija će uskoro započeti i misiju "Euclid", koja ima za cilj da ispita tamnu materiju i tamnu energiju.

Bonus video: