Kad završite posao, gasite kompjuter!

Screen saver u obliku različitih animacijskih slika troše više energije nego što računar koristi za obradu podataka
228 pregleda 0 komentar(a)
kompjuter, Foto: Pinterest
kompjuter, Foto: Pinterest
Ažurirano: 28.04.2012. 16:43h

Kancelarijska oprema, osim potrebne energije za rad, uglavnom troši energiju i kada se ne koriste, što čini njihov trošak visokim.

Ako kupujete novu opremu, provjerite mogu li uređaji samostalno da se isključe (hibernate) ili da se spuste u stanje niske potrošnje energije (stand-by).

Većina korisnika nije upoznata s činjenicom da je cijena korišćenja kancelarijske opreme puno veća nego što je sama cijena uređaja.

U ukupne troškove korišćenja te opreme, često zaboravimo da uračunamo cijenu energenata potrebnih za rad uređaja.

Planiranjem kupovine uređaja za potrebe vaše kancelarije, možete znatno da uštedite i sačuvate okolinu.

Kompjuteri

Ako nema potrebe za kupovinom novog računara, popravite stari, a neispravne komponente odlažite na za to namijenjenim mjestima.

Ne uključujte kompjuter ili monitor ako ne namjeravate da ga koristite.

Jeste li znali da će vas računar koji ostavite upaljen, u tzv. standby načinu rada svaki dan 16 sati (nakon odlaska iz kancelarije), godišnje koštati oko 20 e? Ako to pomnožite s brojem kompjutera u firmi, ta cijena biće mnogo veća.

Kako izračunati trošak za energiju vašeg kompjutera?

Nazivna snaga kompjutera u kilovatsatima (sa deklaracije) x sati rada x cijena kilovatsata > ukupni trošak.

Zabluda: Kada želimo da upalimo isključeni kompjuter ili da ga „probudimo“ iz stand-by načina rada, u tom trenutku će koristiti puno više energije nego što bi da je stalno uključen. Prilikom te radnje može doći i do oštećenja tvrdog diska na kojem spremamo svoje podatke koji će biti trajno izgubljeni.

Screen saver u obliku različitih animacijskih slika troše više energije nego što računar koristi za obradu podataka

Tačno: Vrijeme koje je potrebno da se uređaj uključi traje tek nekoliko sekundi, prilikom čega troši prosječnu količinu energije kao da je i upaljen. Kada god opremu ne koristite više od nekoliko minuta, poželjno je da je ugasite ili stavljate u funkciju pripravnosti u kojoj troši manje energije (standby).

Proizvođači računarskih komponenti garantuju ispravnost do tri godine, bez obzira na broj dnevnih paljenja i gašenja računara. Screen saver u obliku različitih animacijskih slika troše više energije nego što računar koristi za obradu podataka, jer tada najčešće izvode zahtjevne grafičke operacije.

Za više informacija možete posjetiti Info centar u Podgorici, Svetozara Markovića 17, svakim radnim danom od 8 do 16 h ili se informisati telefonom putem besplatne info linije za energetsku efikasnost 0800 81 660.

Bonus video: