Crnogorski korisnici ni centa ne daju za Facebook

TechCrunch je objavio podatke prema kojima Facebook zarađuje između 4,69 i 4,81 američkih dolara od svakog od svojih 901 miliona korisnika svake godine
96 pregleda 1 komentar(a)
Facebook, Foto: Skuggen.com
Facebook, Foto: Skuggen.com
Ažurirano: 26.04.2012. 11:48h

Facebook ne bi mogao da računa na korisnike iz Crne Gore kada bi u kompaniji odlučili da naplaćuju uslugu korišćenja mreže, makar ako je suditi po rezultatima mini ankete na temu Koliko ste spremni da platite za Facebook?

Anketa na Facebooku >>>

Najveći broj fanova Vijesti na toj društvenoj mreži odgovorilo je da žele da Facebook ostane besplatan, dva korisnika su odgovorila da bi platili pet dolara, kolika je i procijenjeno da svaki korisnik donosi Facebooku godišnje, a jedan je korisnik glasao za odgovor platio bi više od pet dolara.

Crna Gora na Facebooku, prema podacima Socialbakers.com, ima preko 300.000 korisnika.

Društvena mreža Facebook se uvijek dičila činjenicom da su njene usluge besplatne i da će tako biti zauvijek. Ali, da li bi broj korisnika te mreža opao ako bi oni bili prinuđeni da plate za uslugu korišćenja te mreže?

TechCrunch je objavio podatke prema kojima Facebook zarađuje između 4,69 i 4,81 američkih dolara od svakog od svojih 901 miliona korisnika svake godine.

Zamislite sad kad bi trebalo da oko pet dolara plaćate Facebooku svake godine za pristup svojim fotografijama, aplikacijama, podsjetnicima za rođendane... Vrijedi li?Pet dolara, naravno, može biti mnogo za pristup jednoj društvenoj mreži. Ipak, razmislite koliko su spremni korisnici servisa Pandora ili Dropbox da plate da iz besplatne pređu na verzije tih proizvoda koje se plaćaju?

Nadogradnja Pandora usluge - Pandora One, podrazumijeva uslugu radija bez oglasa, sa prilagodljivim okruženjem, audiom visokog kvaliteta i košta 36 dolara godišnje. Dropbox u plaćenoj verziji nudi korisnicima više prostora za on-line skladištenje podataka, i košta 199 dolara za godinu.

U poređenju sa tim iznosima, cijena koštanja Facebooka od pet dolara zvuči malo. Ipak, u poređenju sa drugim društvenim lokacijama kao što su Twitter i Pinterest, čiji svaki korisnik vrijedi godišnje samo 46 centi, odnosno oko 87 centi, to zvuči dosta...

Dakle, šta vi mislite? Da li biste ikad platili za korištenje Facebooka? Da li je 5 dolara previše?

Bonus video: