U barskom lovištu oduzeta nelegalna oprema

Kontrola je pojačana na područjima pogodnim za prelet migratornih vrsta ptica
113 pregleda 0 komentar(a)
Lovac, lov, Foto: Shutterstock
Lovac, lov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.10.2018. 14:08h

Od otvaranja glavne lovne sezone sedmog oktobra, službenici DOO „ Lovstvo“ Bar intenzivirali su aktivnosti u zaštiti lovišta i bezbjednosti - sankcionisanje korišćenja nedozvoljenih sredstava i uređaja u toku lova.

Kontrola je pojačana na područjima pogodnim za prelet migratornih vrsta ptica, pa je tako u Gorani lovočuvar oduzeo opremu lovcu S.F, inače članu NVO „Volontersko mediteranska eko zoološka policija i civilna zaštita i odbrana” i o tome sačinio Zapisnik.

"Nadležni inspektor Uprave za inspekcijske poslove odsjeka za šumarstvo i lovsvo, kojem je proslijeđen Zapisnik, zbog ovog prekršaja a na osnovu člana 86 Zakona o divljači i lovstvu, izrekao je propisanu kaznu i oduzeo zaplijenjenu elektronsku vabilicu za ptice. Kontrola u lovištu je više puta vršena i uz asistenciju policije i tada nisu zabilježene nepravilnosti iz domena nezakonitog nošenja oružja. Kod jedne grupe lovaca na divlju svinju kontrolom je utvrđeno nepoštovanje Odluke o dozvoljenoj kvoti odstrijeljenih divljih svinja u toku jednog lova te im je na osnovu pomenute Odluke određena propisana novčana nadoknada", saopštio je “Vijestima” Mladen Đuričić, izvršni direktor ovog opštinskog preduzeća.

Prema istim navodima, kako se u ovom periodu koristi i lovačko oružje dugog dometa, obavljena je edukacija mlađih lovaca i unaprijeđena organizacija lova po grupama “kako bi obezbijedili sigurnost i nastavili pozitivnu praksu iz ranijeg perioda”.

Đuričić je zaključio da će DOO „Lovstvo“ Bar nastaviti da unapređuje komunikacije sa lovcima “u cilju obezbjeđivanja što boljeg ambijenta za lov i lovni turizam”.

Bonus video: