Šta to "jede" bateriju vašeg pametnog telefona

Uprkos rastućoj popularnosti mobilnog surfovanja, brojne internet stranice i dalje nisu optimizovane za pristup putem mobilnih uređaja
0 komentar(a)
baterija, pametni telefon, mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
baterija, pametni telefon, mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.04.2012. 12:24h

Mnogi su ljudi postali skoro zavisni o svojim (pametnim) telefonima – zahvaljujući njima u kontaktu smo sa prijateljima, šaljemo poruke, mailove, fotografišemo, na njima slušamo muziku i pregledavamo internet stranice, a većina korisnika ima isti problem – trajanje baterije.

Nedavno istraživanje je pokazalo da su jedan od velikih krivaca za kratko trajanje baterije besplatne mobilne aplikacije koje se finansiraju oglašavanjem i upravo konstantno učitavanje tih oglasa utiče na veće opterećenje baterije.

Naučnici sa Univerziteta Stanford nedavno su sproveli novo istraživanje u kojem su pronašli još jednog 'krivca' za brzo pražnjenje baterija na mobilnim telefonima – to su mobilne internet stranice, odnosno njihovo loše kodiranje.

Apple.com uopšte nema stranicu optimizovanu za mobilni pristup

U objavljenom izvještaju kojeg je prenio BBC stoji da, uprkos rastućoj popularnosti mobilnog surfovanja, brojne internet stranice i dalje nisu optimizovane za pristup putem mobilnih uređaja i da su takve stranice odgovorne za povećano trošenje baterija telefona.

Naučnici su tako na primjeru jedne od najpoznatijih internet stranica Wikipedije pokazali kako se s nekim promjenama u njenom dizajnu (npr. korištenjem .jpg umjesto .png i .gif slika), potrošnja energije može smanjiti za trideset odsto – i to bez ikakvog uticaja na korisničko iskustvo surfovanja ovom stranicom.

Sigurno je da stvari poput besplatnih aplikacija i loše kodiranih mobilnih stranica utiču na bržu potrošnju baterije, ali su veći problem veliki ekrani, snažni procesori i (višesatno) korištenje mobilnog interneta zbog kojih nekim korisnicima baterije na pametnim telefonima ne mogu izdržati ni jedan cijeli dan.

Bonus video: