Facebook kupuje Instagram, korisnici ljuti i brišu aplikaciju

"Slika ne vrijedi hiljadu riječi – ona sada vrijedi milijardu dolara" samo je jedna od reakcija korisnika objavljenih na Twitteru povodom ove akvizicije
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2012. 07:16h

Vijest da će Facebook preuzeti Instagram iznenadila je apsolutno sve – od tržišni analitičara koji su obično "upućeni u insajderske stvari" pa do običnih korisnika koji Instagram koriste za dijeljenje i uređivanje fotografija.

Brojni novinari raspisali su se o potencijalnim razlozima akvizicije vrijedne milijardu dolara, ali tačan razlog još niko ne zna.

Na Tech Crunchu još su prošle godine pisali da Facebook razvija svoju aplikaciju za uređivanja fotografija (korištenjem različitih filtara), ali je sada jasno da su od toga odustali i da su odlučili da kupe gotov proizvod sa milionima korisnika, podsjeća Dnevnik.hr.

Brojni analitičari vjeruju da su dva glavna razloga za ovu akviziciju – dijeljenje fotografija i mobilnost. Naime, bez obzira na statuse i brojne aplikacije na Facebooku, mnogima je njegova najpopularnija opcija upravo dijeljenje fotografija, a akvizicijom ove kompanije, osim same aplikacije, Facebook je dobio i njene zaposlene koji će mu pomoći u razvoju sopstvenih filtara koji će moći da se koriste prilikom uploada fotografija na Facebook.

S obzirom da je Instagram mobilna aplikacija, njene bi opcije bi mogle da se koriste i na Facebookovim mobilnim aplikacijama i tako ih dodatno unaprijede.

Ipak, bez obzira što je Zukerberg rekao da će Instagram nastaviti sa poslovanjem kao i do sada i da će mu Facebook samo pomoći sa svojom infrastrukturom i znanjem svojih inženjera, veliki broj korisnika ove aplikacije na društvenim mrežama najavio je da će izbrisati svoje fotografije i ugasiti profile na Instagramu jer ne žele da imaju nikakve veze sa Facebookom.

Brojne stranice čak su objavile i uputstva kako preuzeti sve fotografije koje su objavljene na Instagramu prije gašenja profila.

Koliko će vremena proći prije nego ova popularna aplikacija postane samo još jedna obična aplikacija za Facebook

Kristina Voren sa Mashablea piše da je presrećna zbog tima koji je razvijao Instagram i jasno stavlja do znanja da njihov servis vrijedi svaki peni. I odluka Facebooka da kupi Instagram je odlična - iz Facebook perspektive.

"Ipak, kao korisnik, ne mogu a da se ne pitam koliko će vremena proći prije nego ova popularna aplikacija postane samo još jedna obična aplikacija za Facebook. Koliko će vremena proći dok ne nestane sve po čemu je Instagram bio poseban", kaže ona.

Mashable je korisnicima ponudio i alternativu - Pinweel, aplikaciju koja je zasad dostupna samo za korisnike iPhonea.

I Instagram je donedavno bio dostupan samo korisnicima iPhonea, a korisnicima Androida aplikacija je postala dostupna prošle sedmice i uskoro će moći da je koristi i 850 miliona korisnika Zukerbergove mreže.

"Slika ne vrijedi hiljadu riječi – ona sada vrijedi milijardu dolara" i "Kodak je bankrotirao, a Instagram vrijedi milijardu dolara – dobro došli u 2012. godinu", samo su neke od reakcija korisnika objavljenih na različitim mrežama povodom ove akvizicije.

Bonus video: