Projekat Hiljadu plus: Dodijeljeno 200 vaučera

Vrijednost projekta je 20 miliona eura. Od toga je deset miliona obezbijedila Vlada posredstvom Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), dok sa deset miliona participiraju komercijalne banke
207 pregleda 7 komentar(a)
Projekat 1000 plus, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Projekat 1000 plus, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 26.10.2018. 13:25h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma dodijelo je danas, u okviru treće faze projekta Hiljadu plus, 200 vaučera zaposlenima u javnom sektoru, mladim bračnim parovima do 35 godina života i 60 ostaliim korisnicima.

Zaposlenima u javnom sektoru dodijeljeno je 90 vaučera, mladim bračnim parovima 50, a ostalim korisnicima 60.

To je dodjela druge grupe vaučera u okviru treće faze projekta, a u prvoj je vaučere dobilo 160 građana iz prioritetne grupe.

Direktor Direktorata za razvoj stanovanja, Marko Čanović, kazao je da je u prethodne dvije faze projekta 809 porodica riješilo stambeno pitanje, odnosno kupilo stan.

"To je nešto preko 2,15 hiljada građana”, precizirao je Čanović na konferenciji za novinare.

On je rekao da u trećoj fazi očekuje da oko 400 porodica riješi stambeno pitanje.

“Uslovi su povoljniji nego u svim fazama koje su do sada realizovane. Tu je izuzetno niska fiksna kamatna stopa od 2,99 odsto na period do 20 godina, a obrada kredita je niža od tržišne i iznosi 0,3 odsto”, dodao je Čanović.

On je podsjetio da je Ministarstvo sa Notarskm komorom uspjelo da ispregovara sniženje troškova ovjere ugovora na 50 odsto za korisnike projekta, kao i određene popuste za grupe koje moraju da osiguravaju život i imovinu preko osiguravajućih društava.

“Kroz treći ciklus realizacije projekta ponuđen je 741 stan u osam crnogorskih opštinama i svim regijama”, saopštio je Čanović.

On je kazao da su predstavnici prioritetnih grupa, njih 160, koji su već ranije dobili vaučere, već u potrazi za stanom, dok su neki sklopili i predugovore.

Čanović je kazao da se pregovori o nastavku projekta realizuju dobro i da će on biti nastavljen i naredne godine kroz četvrtu fazu.

Vaučer važi 60 dana od izdavanja. Ukoliko korisnik vaučer ne iskoristi za zaključivanje predugovora o kupovini stana u predvđenom roku, isključuje se sa rang liste, a prvi naredni iz iste ciljne grupe sa liste čekanja dobija vaučer.

Građani će sklopiti predugovor sa investitorom na osnovu vaučera, a nakon toga i ugovor o kupoprodaji sa bankom i investitorom.

Cijene stanova, prema projektu, neće biti veće od 1,1 hiljada eura po metru kvadratnom.

Vrijednost projekta je 20 miliona eura. Od toga je deset miliona obezbijedila Vlada posredstvom Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), dok sa deset miliona participiraju komercijalne banke.

Galerija

Bonus video: