Želite li da vam ljekar bude dostupan putem interneta?

U eri demokratizacije medija i Facebook generacije, medicina polako počinje da hvata korak sa industrijama kao što su putovanja i muzička industrija
54 pregleda 0 komentar(a)
doktor, Foto: Shutterstock.com
doktor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.04.2012. 09:31h

Kad su psihijatra pozvali da pregleda 12-godišnju pacijentkinju koja je zapala u loše raspoloženje, djevojčica se zatvorila u sobu.

Odbijala je da izađe, rekavši da ne vjeruje ljekarima, uključujući i njega.

Psihijatar joj je onda kazao da na svom pametnom telefonu pogleda stranicu iWantGreatCare. Stranica je postavljena kako bi se pacijentima omogućilo da ocijene svoje ljekare, a pacijenti, mahom tinejdžeri, na stranici su ostavljali svoje komentare o tome šta misle o načinu na koji određeni ljekar brine o njima.

Kada je vidjela šta su njeni vršnjaci napisali o psihijatru koji ju je posjetio, konačno je odlučila da ga pusti u sobu.

"Ovaj primjer ilustruje moć interneta u cilju ohrabrivanja pacijenata i mogućih promjena u odnosima ljekar-pacijent", kaže za BBC Neil Bejkom, ljekar koji stoji iza iWantGreatCare web stranice.

Njegova ideja je da na internetu kreira "TripAdvisor" lokaciju posvećenu zdravlju, gdje će korisnici usluga biti oni čiji je glas i ocjena rada ljekara na prvom mjestu, a ne tradicionalne regulatorne agencije iz oblasti zdravstva.

Dr Bejkom je specijalista za bolesti bubrega. Prije nekoliko godina je osnovao društvenu mrežu za ljekare Doctors.net.uk, nakon čega je 2008. uslijedila stranica iWantGreatCare.

"To je stranica na kojoj će se prije svega čuti glas pacijenata i koja će osigurati transparentnost u kvalitetu zdravstvene i socijalne njege", kaže on

Stranica je nedavno odružena sa nekim organizacijama za HIV/AIDS oboljele. Zahvaljujući stranici, HIV pozitivne osobe mogu da odaberu ljekara opšte prakse i stomatologa, bez da brinu o povjerenju i predrasudama.

Cilj je da se za osobe sa HIV-om kreira jedinstvena baza podataak kvalitetnih usluga.

Slične ideje postoje širom Evrope. Tako u Holandiji, Lusjen Engelen, sa Radboud Univerziteta istražuje kako nove tehnologije mogu da poboljšaju kvalitet zdravstvene zaštite.

Jedan od takvih projekata je projekat za mlade pacijene oboljele od raka AYA4 (All You Asking For - Sve što ste želejli da znate), u okviru kojeg pacijenti mogu da govore o svojim zdravstvenim problemima i svoja pitanja direktno šalju onkologu.

U projekatu su uključeni pacijenti, njihove porodice, kao i njihovi ljekari.

"O bolesti ne može da govori samo ljekar, dobrodošla su mišljenja i iskustva svih koji okružuju pacijenta, kao i ono što kaže sam pacijent", kaže Engelen.

Prema njegovim riječima, u eri demokratizacije medija i Facebook generacije, medicina polako počinje da hvata korak sa industrijama kao što su putovanja i muzička industrija, koji su doživjeli svoju revoluciju na internetu.

"To će u slučaju medicine trajati malo duže, ali će imati isti učinak, možda čak i veći. Nakon što se stvori kritična masa korisnika, to će imati ozbiljnu vrijednost", dodaje on.

Bonus video: