DF traži saslušanje Šaranovića i Radonjića

Predsjednik odbora Luiđ Škrelja kazao da nema ništa protiv zahtjeva
62 pregleda 3 komentar(a)
Milutin Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milutin Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.11.2018. 15:21h

Demokratski front (DF) zatražio je na sjednici Administrativnog odbora kontrolno saslušanje doskorašnjeg predsjednika Državne izborne komisije (DIK) Budimira Šaranovića, direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sretena Radonjića i predsjednice Savjeta ASK Goranke Vučinić.

Predsjednik Odbora Luiđ Škrelja je kazao da nema ništa protiv predloga DF-a, zatraživši da mu formalni zahtjev dostave u pisanoj formi.

Član Odbora Milutin Đukanović (DF) je, obrazlažući predlog, kazao da se u DIK-u u prethodnom periodu desilo nezakonito ponašanje, jer je sekretar DIK-a, koji prema zakonu rukovodi tom službom, razvlašćen i ne može da potpiše ni putni nalog.

“Po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, sekretar DIK-a rukovodi službom DIK-a. Međutim, DIK je zahvaljujući svojoj većini, brutalno to prekršila i suštinski razvlastila sekretara i sva ovlašćenja koje je sekretar trebalo da ima, prebacila na predsjednika Državne izborne komisije, kome je sad istekao mandat”, kazao je Đukanović. Sekretar DRI je Veljo Čađenović(DF).

Đukanović je pojasnio da bi Radonjića i Vučinićevu trebalo saslušati, “zbog neprimjerenog ponašanja u prethodnom periodu, po dva osnova”.

“Mislimo da se radi o klasičnom nepotizmu, nespojivosti funkcija jer postoji taj prijateljski, neću da kažem rođački odnos, između predsjednika Vlade i direktora Agencije za sprečavanje korupcije”, kazao je Đukanović.

On je naveo da je drugi razlog, zbog kojeg traže saslušanje Radonjića i Vučinićeve, kako bi mogli da im postave pitanja oko blokade računa DF-u. Tom političkom savezu je bila obustavljena isplata nešto manje od 350.000 eura, koje su ih sljedovale na osnovu mandata u Skupštini osvojenih na parlamentarnim izborima 16. oktobra 2016. godine. Front je mogao da ponovo koristi sredstva nakon pravosnažne presude nadležnog suda.

Bonus video: