Završen šesti Montenegro Prajd: "Ima oni koji nas mrze i tuku, ali nas nikada neće zaustaviti"

"Dogodine dovedite sve koji ove nisu umjeli da ne ljube lance", poručili su organizatori na kraju "Montenegro Prajda"
220 pregleda 0 komentar(a)
Montenegro prajd 2018, Foto: Twitter/PR centar
Montenegro prajd 2018, Foto: Twitter/PR centar
Ažurirano: 17.11.2018. 18:09h

Glavna poruka sa danas održanog, šestog po redu "Montenegro Prajda" pod sloganom "Ne ljubimo lance", je da LGBT osobe nikada neće prestati da se bore za svoja prava.

Na skupu su pored organizatora i predstavnika civilnog sektora prisustvovali i predstavnici institucija, političkih partija i građani.

"Montenegro Prajd" je protekao mirno bez zabilježenih incidenata.

"Preventivne policijske aktivnosti doprinijele su da ovaj skup prođe u mirnoj atmosferi, shodno planu organizatora. Službenici Uprave policije su sprovodili planske aktivnosti koje su obezbijedile stvaranje uslova za bezbjedno odvijanje ovog javnog okupljanja", saopšteno je iz Uprave policije.

"I ove godine je, shodno procjenama i analizama povorki koje su održane u proteklom periodu, na obezbjeđivanju Povorke ponosa angažovan manji broj policijskih službenika nego prošle i prethodnih godina. Međutim, angažovan je bio optimalni broj policijskih službenika koji je mogao da odgovori na policijske zadatke da se ukazala bilo kakva potreba za intervencijom".

Tok dešavanja:

13:55 Šesti po redu Montenegro Prajd je završen. "Dogodine dovedite sve koji ove nisu umjeli da ne ljube lance", poručili su organizatori.

JWPlayer video mesto

13:33 Povorka šestog "Montenegro prajda" je krenula.

Iako je najavljeno, iz Vlade nije bilo iznenađenja.

>> Vlada sprema iznenađenje učesnicima Prajda?

13:28 Jedan od organizatora, Danijel Kalezić je poručio: "Hvala vam što podignute glave koračate životom i odbijate da ljubite lance mržnje, straha, homofobije, transfobije, mizoginije i svih oblika opresije sa kojima smo svakodnevno suočeni!"

"Ima onih koji nas mrze. Ima onih koji nas tuku, maltretiraju, psuju… Ali nas nikada neće zaustaviti! U našim životima nema mjesta za stid, sram, strah, skrivanje i povlačenje u četiri zida", rekao je Kalezić.

13:08 Popović zamjera čelnicima institucija i partija što i sami ne prisustvuju Prajdu, nego su umjesto njih, ako i jesu, na događaju njihovi zamjenici i pomoćnici.

13:02 Predstavnik Glavnog grada na Prajdu je zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić. Na skupu je i poslanik Liberalne partije, Andrija Popović, kao i predstavnici SD-a i Ministarstva zdravlja.

Prisutna je i predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović.

12:54 "Uprava policije podržava prava i slobode svih građana, zalaže se za poštovanje zakonom utvrđenih oblasti i djelovanja građanksog društva i radi na bezbjednosti lične i imovinske svih građana", rekao je Veljović, dodajući da je društvo neodvojivo od slobodnog pojedinca.

Tvrdi da je LGBT populacija u Crnoj Gori bezbjedna i da o tome svjedoči i sve manji broj policajaca koji obezbjeđuju Prajd.

Tako je, kaže, iz godine u godinu, pa ove, u odnosu na lani, Povorku obezbjeđuje do 200 policajaca manje nego prošle godine.

Veljović na današnjem Prajdu ne očekuje incidente.

12:45 Na Montenegro prajd je stigao i direktor policije Veselin Veljović.

12:41 "Ljubav je ljubav i nadam se da će i crnogorsko društvo to shvatiti", kazala je danas otpravnica poslova SAD ambasade u Podgorici, Džudi Kuo, pružajući podršku Povorci ponosa i ljudskim pravima.

Predstavnici SAD ambasade, kako je kazala, izašli su danas da podrže ravnopravnost i uključenost, što su temelji svakog demokratskog drustva.

12:06 Na Prajdu je prisutan i zamjenik Ombudsmana Siniša Bjeković sa saradnicima.

10:58 Pripreme za početak šestog Prajda su u toku, organizatori su već u centru grada i dolaze i prvi učesnici i gosti.

JWPlayer video mesto

Organizatori navode da se ovogodišnji prajd održava uoči usvajanja Zakona o životnim zajednicama lica istog pola, usvajanja nove petogodišnje Strategije za unapređenje kvaliteta života, i da im je važna podrška svih građana i građanki.

"Očekujemo da zajedno pokažemo da ne ljubimo lance i da poštujemo kulturu borbe za osnovnu slobodu i osnovna ljudska prava", kaže se u saopštenju.

Iz Organizacionog odbora su poručili da očekuju članove Vlade, političkih partija iz vlasti i opozicije, civilnog sektora i sve ostale važne društvene aktere „da nam se pridruže sjutra, 17. novembra, i jasno daju do znanja da se zalažu za unaprijeđenje ljudskih prava i sloboda“.

"Osnovna ideja Povorke Ponosa je da pokaže da su pipadnici i pripadnice LGBT+ zajednice Crne Gore građani i građanke ove zemlje, vaši prijatelji, kolege i ljudska bića koji i dalje ne mogu da žive slobodno zbog neopravdane mržnje i diskriminacije koju trpimo", navodi se u saopštenju.

Iz Organizacionog odbora su pozvali sve građane i građanke da prošetaju sa njima "za bolje sjutra i za bolje društvo za sve!".

Nekoliko ulica u gradu biće zatvorene za saobraćaj od 6 do 15 časova.

Za saobraćaj će biti zatvoreni:

  • Bulevar Svetog Petra Cetinjskog – od ukrštanja sa Ulicom Marka Miljanova do Ulice Ivana Milutinovića,
  • Bulevar Stanka Dragojevića,
  • Ulica Slobode,
  • Vučedolska ulica do ukrštanja sa Ulicom Slobode,
  • Njegoševa ulica do ukrštanja sa Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog
  • Ulica Kralja Nikole – od hotela Nikić do hotela Hillton.

Policija će, kako je ranije navedeno u saopštenju, ukoliko to bude bilo potrebno, u ovom periodu zatvoriti i druge ulice u centru Podgorice.

Galerija

Bonus video: