Ugroženi milioni korisnika bankovnih kartica

Na stranici Krebs on Security navode da su podaci kojih su se hakeri domogli dovoljni da bi zahvaljujući njima bilo moguće izraditi krivotvorene karticeNa stranici
0 komentar(a)
viza i master kartica, Foto: Jacobspaulsen.com
viza i master kartica, Foto: Jacobspaulsen.com
Ažurirano: 31.03.2012. 09:10h

Hakeri u Americi ne miruju: Visa i MasterCard su obavijestili banke da su neki računi njihovih korisnika kompromitovani a, iako nema službenih informacija o broju kartica koje bi hakeri mogli iskoristiti, govori se o brojci od čak deset miliona.

Krivci za napad su navodno dominikanske bande iz Njujorka. Istraga je u toku, ali se navodi da oni nisu napali direktno MasterCard i Visu, već su probili sistem zaštite njihovog partnera Global Payments, putem kojeg se obavljaju kartične transakcije.

MasterCard je objavio da istražuje slučaj, te da je njihova sistem nije ugrožen na bilo koji način. Visa je takođe izvijestila o čitavom slučaju, potvrdila da je došlo do probijanja sistema partnerske kompanije, te navela da je kompanijska mreža sigurna.

Na stranici Krebs on Security navode da su podaci kojih su se hakeri domogli dovoljni da bi zahvaljujući njima bilo moguće izraditi krivotvorene kartice.

Hakeri su, navodi se, do sada iskoristili samo mali broj tih kartica, odnosno podataka kojih su se domogli.

Do kompromitovanja ovih računa došlo je u periodu između 21. januara i 25. februara, a u Global Paymentsu kažu da su za ove probleme saznali tek početkom marta.

Još nije poznato koliku su štetu hakeri napravili.

Kompanija Global Payments će u ponedjeljak održati konferenciju za novinare, kada bi o slučaju trebalo da bude poznato više informacija.

Prema navodima kompanije Sophos, vlasnici kompromitovanih kartica nemaju razloga za strah jer oni neće biti odgovorni za 'prevarantske aktivnosti' na njihovim računima tako da bi sve finansijske gubitke trebalo da podnesu banke, a ne krajnji korisnici čije su račune hakeri ispraznili.

Bonus video: