Razmislite o sadržaju koji dijelite na internetu

Jedan od osnivača interneta Vint Cerf je kritikovao predlog regulacije interneta u Evropi i nazvao ga nepraktičnim i zastrašujućim.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 16:59h

Vint Cerf, kojeg često zovu ocem interneta je rekao da takozvano "pravo da budeš zaboravljen online" nije moguće i ne može se postići.

"Ne možete ići u svačiju kuću i izbrisati sadržaj jer mislite da svijet treba nešto da zaboravi. Predlog nije praktičan", rekao je Cerf u intervjuu za portal "Telegraph".

Vint Cerf smatra da evropski regulatori moraju biti precizni u vezi s tim šta znači to da žele da neki podaci ne budu dostupni. Evropska komesarka za pitanje ljudskih prava Viviane Reding je izjavila da očekuje da se korisnicima na internetu omogući da budu u stanju da upravljaju sadržajima kao što su postovi ili fotografije koji se pojavljuju o njima online. Sa takvim predlogom, Fejsbuk i Google bi morali da se pobrinuti da, ukoliko osoba ne želi da neko ima pristup njihovom sadržaju, učine taj sadržaj nedostupnim.

"Izuzetno je teško dobiti opciju da internet "zaboravi" stvari koje želite da zaboravi, jer je veoma jednostavno preuzeti i kopirati sadržaj. Analogija je sljedeća, ako neko kaže želim da izbrišem sve u vezi sa knjigom koju sam objavio, kako biste to izveli?", rekao je Cerf.

Dodao je da je veoma zabrinut što ne razumijemo evoluciju tehnologije i uticaj na društvo. Takođe je dodao da bi ljudi koji se fotografišu, a zatim iste fotografije objave online, možda trebali dva puta da razmisle šta je to što ostavljaju dostupno svima.

Bonus video: