Preko školskih takmičenja, Igor Jurković (21) dobio posao u Facebooku

Kako Facebook motiviše: Svi zaposleni u kompaniji se od prvog dana smatraju osobom koja može da utiče na dalji razvoj
66 pregleda 0 komentar(a)
Igor Jurković, Foto: Facebook
Igor Jurković, Foto: Facebook
Ažurirano: 29.03.2012. 10:26h

Prvi način da budete izbačeni s posla ako radite u Facebooku jeste da upadnete u tuđi profil, kaže Igor Jurković iz Hrvatske, mladić koji je imao sreće da neko vrijeme radi za tu kompaniju.

"Facebook je svjestan toga da je njegova najveća vrijednost sam korisnik, tako da su privatnost i zaštita podataka na prvom mjestu. Kada ne bi bilo zadovoljnog korisnika ne bi bilo ni Facebooka", rekao je on.

21-godišnji Jurković je tri mjeseca sarađivao sa Markom Zukerbergom, radeći na iOS aplikaciji za Facebook, i za Dnevnik.hr otkrio kako iznutra izgleda atmosfera u toj kompaniji.

Mark je, kaže Igor, "sasvim normalna i prizemljena osoba".

"Mark Zukerberg je neočekivano pristupačan i vrlo često je moguće vidjeti ga kako razgovara sa studentima. Tako sam i ja imao nekoliko prilika da ga pitam šta misli o raznim temama iz tehnologija i društvenih mreža. On je stvarno super osoba, jako mu je stalo do otvorenijeg svijeta s lakšom komunikacijom i u potpunosti oslikava cijelu kompaniju", ispričao je Igor.

Svi zaposleni u kompaniji se od prvog dana smatraju osobom koja može da utiče na dalji razvoj, dodaje on i, kako kaže, "upravo ta sloboda i entuzijastičnost okoline dodatno motivišu na rad".

Svi zaposleni u kompaniji se od prvog dana smatraju osobom koja može da utiče na dalji razvoj

Upravo zbog "horizontalnog" načina poslovanja normalno je da da kada imate potrebu da sa nekim razgovarate, jednostavno odete do stola te osobe i pitate.

Igor navodi da je u Facebooku vrlo ugodan i radni prostor.

"Možete doći na posao kada želite i isto tako otići. Sva hrana je besplatna, a u bilo kom trenutku možete otići da igrate stoni tenis ili bilijar pa opet radite i tako unedogled", kaže ovaj mladić i dodaje kako su u kompaniji svi spremni da pomognu ostalima, u bilo kojem trenutku.

"Uvijek možete naći odgovor na bilo koje pitanje", rekao je Igor, koji je, kako kaže, tokom boravka u Facebooku shvatio kako se velike stvari mogu napraviti za kratko vrijeme.

"Za tri mjeseca se mogu napraviti čuda", kaže on.

Po povratku u Hrvatsku, on je, nošen novom energijom, kreirao igru "BombSwitcher", koja radi na iPhoneu, iPadu i na iPodu. Igra je za samo nekoliko sati od izlaska na AppStoreu bila druga na games top paidu, to jest, četvrta u top paid all apps.

Igor je do Facebooka došao putem takmičenja iz informatike u srednjoj školi na kojima se rješavaju algoritamski zadaci i na kojima Facebook često traži novu radnu snagu.

U dobijanju prakse pomoglo mu je i to što je na intervjuima za praksu otvoreno priznao šta zna, a šta ne.

"Njima je cilj da zaposle ljude koji brzo uče, a moj savjet drugima je da svakako probaju da dobiju praksu. Steći ćete puno znanja, novih prijatelja, upoznati mnogo zanimljivih i pametnih ljudi, dobićete ideje za sopstvene projekte i ko zna, možda će jednog dana vaš proizvod koristiti puno ljudi', poručio je ovaj mladi programer, koji se tokom ljeta vraća na praksu u Facebook.

Bonus video: