Može li se oboriti cijeli Internet? Teško...

Ipak, poruka anonimusa je jasna: "Anonimusi će samo napraviti poteškoće za one koji pokušavaju da naškode internetu kakav vi poznajete".
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 18:54h

Hakerska grupa anonimus najavila je da ce u subotu u potpunosti da ugasi internet i to na nacin sto ce da blokira sisstem imena domena.

Profesor na elektrotehničkom fakultetu, Božo Krtstajić, kaze da hakeri mogu da blokiraju neke vaznije servise ali da ne postoji mogucnost da obore cijeli internet.

"Ako blokirate vazne servise, ili mozda blokirate pristum google-u ili FB onda ste vi skoro pa srušili citav internet . Prakticno je to moguce realizovat i na ovaj način ali teoretski internet srusiti, veoma tesko...", rekao je Krstajić za TV Vijesti.

Glavna meta Anonimusa je DNS, koji bi se mogao nazvati telefonskim imenikom interneta. Svjetski stručnjaci kazu da ako hakeri uspiju da spriječe pristup telefonskom imeniku, onda internet može postati beskoristan.

Hakeri to mogu da urade ukoliko lociraju servere na vrhu, tačnije , nosače svih sajtova. Ipak, Krstajić vjeruje da do totalnog veb kolapsa ne moze da dođe.

"To je toliko moćna mreža i toliko puno uređaja i ljudi koji rade na svemu tome, štite da do toga ne dođe...", rekao je.

Ipak, poruka anonimusa je jasna: "Anonimusi će samo napraviti poteškoće za one koji pokušavaju da naškode internetu kakav vi poznajete".

Galerija

Bonus video: