Facebook mijenja pravila privatnosti

U kompaniji navode da će, prije nego finalizuju tekst koji se odnosi na novu politiku privatnosti, uzeti u obzir komentare i sugestije korisnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2012. 10:19h

Facebook je najavio nove pravila sigurnosti kojima veliki broj korisnika baš i nije zadovoljan. Kompanija je draft verziju novih pravila dala na uvid korisnicima i omogućila im da u periodu od sedam dana pošalju svoje komentare i sugestije.

Mnogi su odbacili nove uslove s negodovanje. Čak 32.000 Njemaca na predlog promjena postavki sigurnosti je odgovorilo "Odbijam promjene!".

Kako zadovoljiti i oglašivače i korisnike? I imati kvalitetne sigurnosne postavke koje će biti od koristi i jednima i drugima - godinama čelnici Facebooka pokušavaju da naprave što kvalitetniji pristup da bi svih zadovoljili.

Tako će se u budućnosti "Podešavanja privatnosti" zvati "Pravila za korištenje podataka". Do sada je bio slučaj da kada koristite neku aplikaciju, ona automatski ima pristup samo vašim sadržajima i informacijama.

Ali od sada, kada vaši prijatelji koriste neku aplikaciju, ona ima pristup i vašim podacima. Tako će aktivnosti vaših prijatelja u nekim situacijama otkriti vaše lične podatke, a za to im je do sada trebala dozvola korisnika", prenosi CNN.

Osim riječi "korisnici" biće i "nekorisnici koji su u interakciji s Facebookom", što bi moglo da znači da Facebook želi da proširi svoja pravila i na one koji nemaju Facebook profil. A riječ "Profil" zamijenjena je sa "Timeline".

Facebooku je omogućeno da efikasnije blokira korisnike koji otvaraju više naloga, a zbog oglašivača nova pravila zahtijevaju da korisnici redovno osvježavaju informacije na svojim profilima, ali nije poznato kako Facebook to namjerava da provjerava, piše Dnevnik.hr.

Facebook nije definisao datum kada će revidirana politika privatnosti stupiti na snagu. U kompaniji navode da će, prije nego finalizuju tekst, uzeti u obzir komentare i sugestije korisnika.

Bonus video: