Najveća prijetnja na internetu su roditelji

Potrebno je učiniti veliki napor da bi djeca bila sigurna na internetu, a prvi korak u tome je edukovati roditelje
0 komentar(a)
Internet Safety Day, sajber bezbjednost, internet, Foto: Shutterstock.com
Internet Safety Day, sajber bezbjednost, internet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.03.2012. 08:38h

Roditelji se često pitaju kada su njihova djeca dovoljno odrasla da imaju mobilni telefon? Raste i zabrinutost zbog internet sigurnosti, sajber napada, te pretjeranog dijeljenja podataka on-line, sa kojom se današnja porodica srijeće svakog dana.

Stoga je za roditelje možda značajnije pitanje - šta činimo da bismo djecu pripremili za život u kojem su non-stop povezani sa spoljnim svijetom?

Velik broj roditelja vjeruje da su škole te koje bi trebalo da učine više kako bi edukovale djecu o on-line sigurnosti. Sa tim je saglasan i velik broj nastavnika, koji smatraju da škole to ne čine ni približno dovoljno.

"Za roditelje koji pokušavaju da vaspitaju i odgoje djecu i omoguće im da koriste informacione tehnologije, vjerujući da će na taj način djeca biti uspješnija, žele i da ih zaštite. Oni u tom smislu nemaju osjećaj da postoji neko ko će im pomoći", kaže Marijan Merit, iz Symanteca, kompanije za ICT bezbjednost.

S druge strane, i kada škole učestvuju u edukaciji, ne smijemo zaboraviti, dodaje ona, da i roditelji igraju veliku ulogu u tom procesu.

Današnja djeca su obučena da koriste svaki gadget koji možete zamisliti, ali mora se uzeti u obzir i učinak korištenja tig uređaja na naše živote. Djeca uče prebrzo, a roditelji reaguju sporo, što može dovesti do neželjenih posljedica.

Svjesni smo koliko je internet moćan i koliko može da poboljša kvalitet rad, života. Ipak, sa tim dolazi i odgovornost

"Potrebno je učiniti veliki napor da bi djeca bila sigurna na internetu, a prvi korak u tome je edukovati roditelje".

Ipak, dodaje on, bilo bi pogrešno kada bi odgovornost bila isključivo na roditeljima.

"To mora biti kontuniran proces", dodaje, navodeći da danas djeca čak i uzrasta dvije godine koriste pametne telefone i druge slične uređaje.

Svjesni smo koliko je internet moćan i koliko može da poboljša kvalitet rad, života. Ipak, sa tim dolazi i odgovornost, kaže.

Prije samo šest godina, prije nego je Facebook otvoren za javnost, u septembru, 2006, termin "prijatelj" je označavao pojam koji opisuje ljude sa kojima se družite u školi, komšiluku. Danas to mogu da budu i potpuni stranci. Djeca se tako na Facebooku mogu "družiti" sa osobama koje njihovi roditelji u životu neće sresti.

A mladi su nerijetko izloženi i neprijatnostima na Facebooku i drugim internet lokacijama. Društvene mreže mogu biti svršeno sigurne i zabavne, i pomoći i u formiranju zdravih odnosa. Sve zavisi od načina na koji se koriste.

Roditelji moraju preuzeti odgovornost i brigu i ne ostavljati djecu samu u tom svijetu. A ni roditelji ne smiju biti ostavljeni sami

CNN piše kako bi za roditelje trebalo obezbijediti podršku u smislu da postoji podrška za one koji se suočavaju sa pitanjima kao što je nasilničko ponašanje u sajber svijetu ili internet zavisnost.

Preporučuju i aktivnu upotrebu računarske opreme u učionicama, on-line uputstva i intereaktivne zadatke, koji bi bili dostupni putem različitih mobilnih aplikacija, web stranica...

Za roditelje koji žele da budu u toku, poslodavci i univerziteti mogu ponuditi dodatnu obuku. Forumi bi, navode stručnjaci, takođe mogli da povežu djecu i roditelje, ali i medicinske profesionalce, koji bi mogli pomoći savjetima.

Ipak, piše CNN, mnogo toga zavisi od države i pitanje je koje treba da bude riješeno na vrhu. Vlade bi trebalo da donesu zakone kojim bi se obezbijedili sigurni okviri za porodicu. Takođe, vlade moraju da sprovode zakone i da garantuju da će pratiti i hvatati on-line kriminalce.

Informacione tehnologije su toliko ukorijenjene u našim životima, da se ova pitanja ne mogu ignorisati. Internet ima nevjerovatan potencijal da poboljša naše i živote naše djece. Ali, roditelji moraju preuzeti odgovornost i brigu i ne ostavljati djecu samu u tom svijetu. A ni roditelji ne smiju biti ostavljeni sami.

Bonus video: