Evropska komisija priznala: Pogriješili smo sa ACTA-om

Šefčovič je priznao da je EK ostala zatečena kada su stotine hiljada građana početkom godine izašle na ulice u znak protesta protiv ACTA-e
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2012. 13:17h

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije, kazao je da je najviše izvršno tijelo EU-a ostalo iznenađeno intenzitetom i rasponom protivljenja ACTA-i, priznavši da su napravili grešku kada su potcijenili moć društvenih medija.

Šefčovič je priznao da je Evropska komisija ostala zatečena kada su stotine hiljada građana početkom godine izašle na ulice u znak protesta protiv ACTA-e.

"Kakvu moć ima narod? Vidjeli smo to dobro kada su izašli na ulice i ustali protiv ACTA-e", kazao je Slovak.

Evropska komisija, koja je o ACTA-i s članicama pregovarala još od 2008. godine, brzo se našla pod salvom kritika zbog skrivanja tih tajnih pregovora od oka javnosti, a pravi problem nastao je kada su 22 zemlje EU-a potpisale pakt o ACTA-i u Japanu, nakon čega je formalno počeo proces ratifikacije.

Međutim, tada je pokrenuta i antikampanja, koju su podjednako vodili građani i političari koji su se zalagali za transparentnost prilikom procesa odlučivanja o važnim društvenim stvarima, što ACTA-a definitivno jest.

"Nije pametno podcijeniti građane. Naučili smo lekciju."

Osim što je pokušala iz rasprave izostaviti građane, EK je iz procesa pokušala izgurati i Evropski parlament, koji nije učestvovao u raspravi i stvaranju teksta, što je na kraju uzrokovalo političku napetost između dviju institucija, ali i snažan osjećaj protivljenja ACTA-i u Parlamentu.

EP-u je već uručena peticija protiv sporazuma koja broji nekoliko miliona potpisa, a zastupnici će o ratifikaciji ACTA-e odlučivati na ljeto, bar je tako bilo predviđeno.

Bonus video: