Svi Ajnštajnovi rukopisi od sada na internetu

Kompletan arhiv Alberta Ajnštajna, od ličnih pisama ljubavnicama do bilježnica sa zapisima iz revolucionarnih istraživanja, biće prvi put u cijelini predstavljen na internetu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 20:40h

Univerzitet u Jerusalimu, koji je vlasnik dokumentacije čuvenog njemačkog fizičara jevrejskog porijekla, izvući će spise iz posebnog sefa, fotografisati ih u visokoj rezoluciji i postaviti na internet. Time će javnost biti u mogućnosti da stekne potpuniju sliku o ovom briljantnom naučniku.

Od 2003. godine na internet je postavljeno svega 900 fotografija originalnih rukopisa. Sada će, uz pomoć britanske Fondacije Polonski, koja je radila i na digitalizaciji sačuvanih rukopisa Isaka Njutna, svih 80.000 spisa iz Ajnštajnove kolekcije biće kataloški sređeno, a sadržaji međusobno povezani po tematskim cjelinama.

Preuređeni portal, koji je danas predstavljen, sadrži kompletnu Ajnštajnovu arhivu, a istraživači mogu da dobiju pristup dokumentima za koje do sada nisu ni znali da postoje. Ajnštajnovu arhivu možete pogledati OVDJE.

Albert Ajnštajn, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, čija je teorija relativnosti temelj savremene nauke, bio je jedan od osnivača pomenutog Univerziteta u Jerusalimu, koje je 1955. preuzelo njegove spise. Portal trenutno nudi uvid u prvih 2.000 dokumenata na 7.000 stranica, koji pokrivaju Ajnštajnov privatni i profesionalni dio života do 1921. godine. U narednim godinama arhivari će postepeno povećavati ovu kolekciju tempom koji bude diktirao proces digitalizacije originalnih rukopisa.

Bonus video: